сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникално! Излекуваха пациент с лимфом

Уникално! Излекуваха пациент с лимфом

Учени от Ветеринарномедицинския университет на Виена успяха да излекуват пациент с лимфом. Мъжът живее вече 22 месеца, след като получил ново лекарство и дори се е върнал на работа. Успехът е още по-забележителен, като се има предвид, че заболяването му е било агресивно. Лекарите му давали само няколко месеца живот. Тогава медиците от Виена му предложили експериментална терапия с иматиниб.

В опити с животни преди това учените успели да докажат терапевтичният ефект на иматиниб при особено агресивна форма на лимфом (ALCL). Според сегашното разбиране на науката болестта е свързана с определен генетичен дефект и често се появява при деца и младежи.

След като получили лекарството, болните опитни мишки живели доста по-дълго от нелекувани гризачи. Ракът на лимфните възли ALCL при хората сега стандартно се лекува с активната съставка кризотиниб (Crizotinib), но рецидивите при болните са често срещани.

Пациентът, при когото кризотиниб и терапия със стволови клетки не подействали, пожелал доброволно да получи експерименталната терапия. Още в началото на лечението с иматиниб той се почувствал по-добре. След 10 дни ракът осезаемо намалял. Все още точните взаимовръзки и механизми на действие при новата терапия не са добре проучени, пишат учените в специализираното издание „Нейчър медисин“. Те обаче смятат, че в бъдеще на пациенти с различни форми рак на лимфните възли може да се помогне с комбинирана терапия от иматиниб и кризотиниб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -