Уникално! Излекуваха пациент с лимфом

PRINT
рак лекарства

Учени от Ветеринарномедицинския университет на Виена успяха да излекуват пациент с лимфом. Мъжът живее вече 22 месеца, след като получил ново лекарство и дори се е върнал на работа. Успехът е още по-забележителен, като се има предвид, че заболяването му е било агресивно. Лекарите му давали само няколко месеца живот. Тогава медиците от Виена му предложили експериментална терапия с иматиниб.

В опити с животни преди това учените успели да докажат терапевтичният ефект на иматиниб при особено агресивна форма на лимфом (ALCL). Според сегашното разбиране на науката болестта е свързана с определен генетичен дефект и често се появява при деца и младежи.

След като получили лекарството, болните опитни мишки живели доста по-дълго от нелекувани гризачи. Ракът на лимфните възли ALCL при хората сега стандартно се лекува с активната съставка кризотиниб (Crizotinib), но рецидивите при болните са често срещани.

Пациентът, при когото кризотиниб и терапия със стволови клетки не подействали, пожелал доброволно да получи експерименталната терапия. Още в началото на лечението с иматиниб той се почувствал по-добре. След 10 дни ракът осезаемо намалял. Все още точните взаимовръзки и механизми на действие при новата терапия не са добре проучени, пишат учените в специализираното издание „Нейчър медисин“. Те обаче смятат, че в бъдеще на пациенти с различни форми рак на лимфните възли може да се помогне с комбинирана терапия от иматиниб и кризотиниб.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Уникално! Излекуваха пациент с лимфом беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *