вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПици и бургери карат имунната система да реагира като при инфекция

Пици и бургери карат имунната система да реагира като при инфекция

Храната тип “бърза закуска” хвърля имунната система в сериозен стрес. Тя реагира като при бактериална инфекция! Шокиращият извод е на германски учени от университета в Бон. Досега винаги се е изтъквало, че пици, бургери и други подобни храни са вредни за организма. Повечето хора обаче се самоуспокояват, че вредата не настъпва толкова бързо и те все ще намерят време да минат на здравословен режим, щом усетят нещо.

Сега обаче става ясно, че дори човек да премине към здравословен хранителен режим, не може да поправи щетите, нанесени на имунната система, ако често яде фаст фуд. Богатата на мазнини и калории храна поставя имунната система в пълна бойна готовност. Стресът за нея е траен, така че при дори най-малък повод след това тя отключва мощна възпалителна реакция. Така се стига до съдови заболявания и диабет. Възпалението е в основата на редица болестни процеси в организма.

Калорична и мазна храна уврежда имунната система

Ето повече и за самото проучване. Биолозите от Университета в Бон поставили лабораторни мишки на „западна“ диета. Храната им била богата на наситени мазнини, захар и сол, но бедна на зеленчуци, плодове и фибри. Тази нездравословна храна довела до неочаквано увеличение на броя на някои имунни клетки в кръвта на мишките, особено на гранулоцитите и моноцитите. Това обяснява Анете Крист, един от авторите на проучването. Реакцията е знак, че са поразени предшественици на имунните клетки в костния мозък.

Учените успели да установят, че тази диета не само стимулира остра възпалителна реакция, но и активира различни гени в клетки, предшественици на имунните клетки. Те са отговорни за разпространението на имунните клетки в организма и, както бе открито наскоро, притежават един вид памет. След инфекция тези защитни механизми остават в повишена бойна готовност, за да могат да реагират бързо при друга необходимост.

В този случай вроденият процес за препрограмиране на имунната система не е предизвикан от вирус или бактерия, а от определени храни. Анализ на кръвта на опитните животни показал наличие на инфламазома – протеин, който се отделя при инфекция и активира възпалителните процеси.

Такава възпалителна реакция е характерна при диабет, сърдечни заболявания и автоимунни заболявания. Учените не за първи път говорят за връзката на нездравословните храни с увредена имунна система. Това е първото доказателство за дългосрочните щети,  което е повод за сериозно безпокойство. Още повече, че по света броят на хората с наднормено тегло и диабет непрекъснато расте.

Правилното хранене може да спаси хората от много здравословни проблеми. Експерти от университета в Йейл са доказали, че диабет тип 2 могат да бъде излекуван с ниско калорични диета.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -