Едно яйце на ден помага на децата да растат по-високи

PRINT
яйца диета

Първите две години от живота са много важни за развитието на децата, затова е особено важно те да се хранят правилно и балансирано в този период. Според проучване, публикувано в престижното списание Pediatrics, едно яйце на ден доставя ценни хранителни вещества на невръстния организъм и спомага за правилния му растеж и физическо развитие. Няма значение дали яйцето ще е варено, на омлет или приготвено по друго начин. Включвайки го в менюто му, ще предотвратите евентуално забавяне в развитието му. Лошото хранене заедно с някои инфекции и детски болести е основна причина за това бъдещият възрастен да остане с нисък ръст.

10 причини да ядем повече яйца

Учените подчертават още, че ако през първите 24 месеца от живота се получи някакво смущение на растежа, трудно може да се постигне обратно развитие по-нататък. Проблемът е особено изявен в по-бедните страни. Според Световната здравна организация (СЗО) около 155 млн. деца по света с по-нисък ръст от оптималното.

Яйцето е идеална храна за бебетата – малки по обем и хранителни

Изводите са въз основа на проучване с участието на 160 деца. Половината от тях в продължение на шест месеца всеки ден изяждали по едно яйце. Другата половина служила като контролна група. Яйцето е идеална храна за мъниците, чиито стомаси са малки. Белтъкът и жълтъкът са чудесна комбинация от най-важните хранителни вещества. Важното е яйцата да бъдат добре сварени или термично обработени, за да се избегне рискът от инфекции.

Крайният резултат бил следният – в основната група (с яйцето) децата със забавяне в развитието били с 47% по-малко,  отколкото в контролната група. При това в първата група първоначално имало повече деца с по-малък ръст от нормалното за тяхната възраст. Експертите припомнят, че яйцето е храна, която може да се дава едва след навършване на 4 месеца. Според СЗО още по-добре е постепенното въвеждане на разнообразни храни да става след 6 месеца.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Едно яйце на ден помага на децата да растат по-високи беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *