Акнето може да е признак, че ви заплашва диабет

PRINT

При акнето се обърква баланса на хормоните, а също и обмяната на веществата – това е известно на науката. Сега обаче учени излизат с твърдение, че кожното заболяване може да е признак за инсулинова резистентност, която е степен преди появата на истинския диабет, пише сайтът Netdoktor.

При младежите акнето е признак за хормоналните промени в организма. При по-възрастните обаче причините са други. Екип от учени на Института по медицинско образование и проучвания в Чандигар направили изследвания на обмяната на веществата при 100 мъже на възраст 20 до 32 г., които страдали от акне в една или друга степен. Имало и контролна група със също толкова мъже без кожни проблеми.

Изяснило се, че мъжете, които се борят с младежките пъпки, имат по-високи средни стойности на кръвната захар от тези без кожни проблеми. Освен това при хората  с акне по-често се установявала инсулинова резистентност – 22% от тях имали този проблем. В контролната група същите стойности са откривани едва при 15%. Инсулиновата резистентност се определя като предиабет. При нея клетките губят чувствителност към хормона инсулин, който вкарва глюкозата (кръвна захар) в клетката, за да може тя да я използва като гориво. Често този предиабет протича без симптоми, но рискът за диабет тип 2 (известен още като старчески или захарен) остава много висок.

В конкретното проучване не е открита връзка с теглото. Килограмите и индекса на телесната маса в двете групи били сходни. В групата с акнето обаче правело впечатление, че мъжете с най-тежките форми на акне тежали средно с 10 кг повече от тези с най-леката форма.

Учените препоръчват на пациентите с акне редовно да проверяват нивата на кръвната си захар, за да може навреме да се открие опасността от диабет тип 2. Когато се диагностицира в ранен стадий болестта може лесно да се излекува и състоянието на пациента да се стабилизира с помощта на някои лесни за следване правила на живот и хранене.

Ето и данни за научната публикация: Nagpal M. et al.: Insulin Resistance and Metabolic Syndrome in Young Men With Acne, JAMA Dermatology 2015, 23. Dezember 2015.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Акнето може да е признак, че ви заплашва диабет беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *