55-годишен с крайна форма на цироза спасен с трасплантация

PRINT
трансплантация на черен дроб проф. Никола Владов

Пета поред за 2016 г. чернодробна трансплантация бе извършена във Военно-медицинската академия. За последно донорска ситуация имаше през месец май, припомнят от лечебното заведение. Трансплантирането бе осъществено от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Донорът е 61-годишна жена от Велико Търново, а реципиентът – 57-годишен мъж от Стара Загора. Той е бил с цироза, крайна фаза на заболяването. За пациента, който получава дарения черен дроб, това е шанс за нов живот. Без трансплантацията той е бил обречен.

Петчасовата операция премина при минимална кръвозагуба. Състоянието на пациента е добро, предстои да бъде екстубиран, съобщи професор Никола Владов. Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

България продължава да е една от страните в ЕС с най-нисък брой трансплантации на глава от населението. Проблемът не е толкова в липсата на отзивчивост у близките на хора в мозъчна смърт, колкото в отсъствието на стройна организация и финансиране на целия процес на подготовка на пациентите. Наскоро проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска, изнесе пред журналисти нелицеприятни факти за отказа на държавата да финансира адекватно подготовката както на пациентите, които чакат трансплантация, така и на болниците, които трябва да вливат скъпи лекарства на хора в мозъчна смърт, за да могат изобщо органите им да бъдат трансплантирани.

Пациент от Ловеч разказа как хората, които са подходящи за бъбречна трансплантация, трябва да плащат от джоба си изследвания за 600 лв., които са условие за включване в листата на чакащите. А някои лекари пък се опитвали да разубедят хората, като им подавали грешна информация, че първо трябва да изкарат 2 г. на диализа, преди да кандидатстват за трансплантация. Колкото по-рано се присади бъбрекът, толкова по-добри са изгледите за пациента, посочи проф. Паскалев. Диализата за по-дълъг период може да увреди допълнително организма.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
55-годишен с крайна форма на цироза спасен с трасплантация беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *