20 деца с болница с хранително отравяне

PRINT
лекари болница

Пет деца са настанени снощи в университетската болница „Света Марина“ във Варна със симптоми на натравяне, съобщават от здравното министерство. Децата са на 11-годишна възраст от Добрич и са били част от организирана група от 52 ученици и четирима ръководители. Те са участвали в екскурзия с учебна цел по маршрут Добрич-Варна-Барите.

Настанен са за нощуване в комплекс „Барите“, с. Чернево, област Варна. Около 20,30 часа на 14.06.2012 г. по време на вечеря те получават сходни оплаквания – гадене, болки около пъпа, обилни повръщания. С екип на „Спешна помощ“ от Варна децата са транспортирани около 23 часа до болница „Света Марина“ за консултация с инфекционист. лед това са приети в болницата. Очаква се 5-те деца да бъдат изписани през следващите 3-4 дни.

След полунощ до сутринта на 15.06. със същите оплаквания са заболели още 15 деца от групата ученици, които своевременно са транспортирани до гр. Добрич. Там те са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ Добрич.

Към 16 ч днес, по информация от дежурния инфекционист, в инфекциозно отделение на МБАЛ Добрич са останали за лечение 11 деца. Останалите 4 деца са изписани и са по домовете си. Стационарно лекуваните деца са в добро общо състояние, лекуващите екипи им провеждат необходимото лечение. През следващите дни те ще бъдат изписвани в зависимост от състоянието им.

РЗИ Варна незабавно е предприела епидемиологично проучване на място. Инспектори от дирекциите „Здравен контрол“ и „Надзор на заразните болести“ са взели за изследване проби за качествата на питейната вода от местния и централния водоизточник и басейна на комплекса. Извършени са и микробиологични изследвания на клинични материали от кухненския персонал и проверка на здравната документация.

Здравните инспектори са установили, че храненето на цялата група е организирано в ресторанта на комплекса. В туристическия комплекс по същото време са почивали и обядвали и група от 18 деца от с. Чернево както и 19 туристи. Сред тях няма лица с оплаквания. Проучване сред 17-членния кухненски персонал показва, че няма отсъстващи по болест и болни в момента. Резултатите от физико-химичния и микробиологичен анализ на водата, както и от другите взети проби ще бъдат готови до 18.06, понеделник.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
20 деца с болница с хранително отравяне беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *