сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно20 деца с болница с хранително отравяне

20 деца с болница с хранително отравяне

Пет деца са настанени снощи в университетската болница „Света Марина“ във Варна със симптоми на натравяне, съобщават от здравното министерство. Децата са на 11-годишна възраст от Добрич и са били част от организирана група от 52 ученици и четирима ръководители. Те са участвали в екскурзия с учебна цел по маршрут Добрич-Варна-Барите.

Настанен са за нощуване в комплекс „Барите“, с. Чернево, област Варна. Около 20,30 часа на 14.06.2012 г. по време на вечеря те получават сходни оплаквания – гадене, болки около пъпа, обилни повръщания. С екип на „Спешна помощ“ от Варна децата са транспортирани около 23 часа до болница „Света Марина“ за консултация с инфекционист. лед това са приети в болницата. Очаква се 5-те деца да бъдат изписани през следващите 3-4 дни.

След полунощ до сутринта на 15.06. със същите оплаквания са заболели още 15 деца от групата ученици, които своевременно са транспортирани до гр. Добрич. Там те са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ Добрич.

Към 16 ч днес, по информация от дежурния инфекционист, в инфекциозно отделение на МБАЛ Добрич са останали за лечение 11 деца. Останалите 4 деца са изписани и са по домовете си. Стационарно лекуваните деца са в добро общо състояние, лекуващите екипи им провеждат необходимото лечение. През следващите дни те ще бъдат изписвани в зависимост от състоянието им.

РЗИ Варна незабавно е предприела епидемиологично проучване на място. Инспектори от дирекциите „Здравен контрол“ и „Надзор на заразните болести“ са взели за изследване проби за качествата на питейната вода от местния и централния водоизточник и басейна на комплекса. Извършени са и микробиологични изследвания на клинични материали от кухненския персонал и проверка на здравната документация.

Здравните инспектори са установили, че храненето на цялата група е организирано в ресторанта на комплекса. В туристическия комплекс по същото време са почивали и обядвали и група от 18 деца от с. Чернево както и 19 туристи. Сред тях няма лица с оплаквания. Проучване сред 17-членния кухненски персонал показва, че няма отсъстващи по болест и болни в момента. Резултатите от физико-химичния и микробиологичен анализ на водата, както и от другите взети проби ще бъдат готови до 18.06, понеделник.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -