събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниЛекуват паркинсон с присадени клетки от свине

Лекуват паркинсон с присадени клетки от свине

В Нова Зеландия ще тестват върху доброволци присаждане на клетки от свине като метод за лечение на паркинсон, съобщава „Скай нюз“. Технологията вече е одобрена от местните здравни власти и приложението й ще започне от следващата година.

Предклиничните изпитания сочат, че експерименталната терапия NTCELL може да помогне за защитата на мозъчните тъкани, които иначе биха загинали заради болестта. В клиничните изпитания могат да участват само хора с невродегенеративни заболявания, при които заболяването е регистрирано поне преди 4 г. Самите тестове ще продължат до 60 седмици.

На част от доброволците ще бъдат присадени клетки от свине, а на други ще бъдат предложени сеанси за дълбоко стимулиране на мозъка. В момента то е най-предпочитано сред достъпните методи за лечение на паркинсон. Предклиничните тестове показали, че присадените клетки понижавали степента на неврологичните увреждания, помагали на болните да се контролират по-добре движенията си. Отбелязан бил и ръст на невроните, които произвеждат допамин. Тези резултати били постигнати само след двуседмично лечение. Болестта паркинсон е свързана с понижени нива на допамина, което води до появата на тремор, проблеми с придвижването и координацията.

Свързани теми: Разкриха как никотинът пази от паркинсон

Кофеинът носи облекчение при паркинсон

Пускат до седмица липсващи хапчета за паркинсон

СНИМКА: ДАК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -