Пускат до седмица липсващи хапчета за паркинсон

PRINT
лекарства хапчета

Едно от двете основни лекарства за паркинсон – леводопа, които се покриват на 100% от здравната каса, липсва в аптечната мрежа от 1 януари, сподели Васил Настев от пациентската органиция на хората с тази болест. Хапчетата се опаковат от „Чайка фарма“, но се произвеждат и доставят в България от фармацевтичната компания „Рош“.

Пожар във фабриката във Флоренция през ноември е забавил доставките, обясниха от компанията. Медикаментите вече пътували за България и в понеделник се очаква да бъдат в аптечната мрежа.

От пациентската организация се оплакаха, че за други важни медикаменти касата плаща само 25% от цената. Така хората с паркинсон трябвало да доплащат по 220-240 лв. на месец. На пазара имало и лекарства, които могат да отложат с 10 г. симптомите. За тях обаче човек трябвало да извади още около 250 лв. на месец. Така за двата медикамента трябват 500 лв., а пенсиите на повечето от болните били дори по-малко от 200 лв. Пациентите с паркинсон у нас били към 30 000, а не 7000 каквато е статистиката на здравната каса, допълни Настев.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Пускат до седмица липсващи хапчета за паркинсон беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *