вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниИнсулин в хапче създадоха учени от Харвард

Инсулин в хапче създадоха учени от Харвард

Инсулин в таблетка, която отменя необходимостта от всекидневното боцкане. Това е резултат от работата на учени от Харвардския университет, които съобщиха за първите си успехи в тази насока. Подобно хапче би облекчило живота на милиони пациенти, които всекидневно трябва да си поставят инжекции с инсулин. Хормонът участва активно за регулиране на нивата на кръвната захар и без него контролът на захарната болест е невъзможен.

Пациентите, които се нуждаят от инсулин, трябва да си го набавят с инжекция по 2-4 пъти на ден. Това са хора с диабет тип 1, който е автоимунно състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Инжекции правят и някои хора с диабет тип 2. При тя не се произвежда достатъчно инсулин или организмът им не реагира с необходимата чувствителност на хормона.

Най-честите грешки при използване на писалки с инсулин

Инсулин като желатиново хапче

инсулин хапче МитраготриИнжекциите са травмиращи, болезнени и поради това има значително несъответствие между броя на пациентите, които се нуждаят от инсулин и тези, които реално го използват, каза проф. Самир Митраготри (на снимката), съавтор на изследването от Харвардския университет. Някои хора с диабет тип 2 дори отлагат лечението с инсулин поради необходимостта от инжекции.

Последната разработка не е първият опит за създаване на хапче за инсулин. Има и други изследователски екипи по света, които се опитват да създадат инсулин на хапчета. Те изпробват различни подходи, а няколко компании дори са провели клинични изпитвания на свои собствени хапчета за инсулин. Все още обаче нито едно не е достъпно в аптечната мрежа.

В статията на Националната академия на науките на САЩ проф. Митраготри и колегите му съобщават, че са  възприели нов подход чрез разпръскване на инсулин в течност, изработена от два компонента. Първият хранителен елемент е наречен холин, а вторият е вещество, наречено геранинова киселина, използвано като ароматизатор в храни. Съдържа се естествено в кардамона.

При експериментите си екипът поставил сместа в капсули, изработени от материал, който може да издържи на стомашната киселина. Лекарството е тествано при лабораторни плъхове, чийто метаболизъм е сходен с този при хората. Нивата на кръвната захар при животните паднала бързо. Средно достигнала около 62% от първоначалните нива през първите два часа и 55% в рамките на 10 часа.

За сравнение са направени опити и с три други подхода, които показали слаб ефект върху нивата на кръвната глюкоза. Първият бил с инсулин в солеви разтвор, вторият – с капсули, съдържащи течност само от холин и геранинова киселина, и третия – с  празни капсули.

Екипът направил и още един експеримент. На плъховете била дадена по  една пета от инсулиновата доза от хапчетата като инжекция под кожата. Тогава нивото на кръвната захар бързо паднало до около половината от първоначалното ниво, но след четири часа до голяма степен ефектът бил отминал. Инжектираната доза е по-ниска, отколкото в капсулите, тъй като няма преграда за влизането на инсулина в кръвния поток, обяснява проф.  Митраготри.

Какво е инсулин и защо е важен за организма

Таблетката се справя с ензимите и чревната бариера

Екипът твърди, че по-нататъшни експерименти показват, че течността, в която инсулинът е диспергиран вътре в капсулата, предотвратява разграждането на хормона от ензимите в храносмилателната система след разтваряне на капсулата. Тя също така помага на инсулина да премине през лигавицата на червата и отваря уплътненията на клетките около червата. Това улеснява преминаването на инсулина в кръвоносните съдове.

„Новата таблетка е в състояние да преодолее трите основни бариери при пероралния прием на инсулин. Затова тя е много ефективна при повишаване абсорбцията на инсулина“, каза Митраготри.

Екипът също така доказал, че инсулинът в течността остава стабилен достатъчно дълго време. Може да се съхранява два месеца при стайна температура и най-малко четири месеца, ако е в хладилник. За разлика от това, казва Митраготри, инжекционните разтвори за инжекции трябва да се съхраняват в хладилник, а трайността им е само няколко седмици.

7 изненадващи симптоми на диабет

Клинични изпитвания при хора предстоят

За съжаление инсулиновото хапче няма да се появи толкова скоро на пазара, колкото биха желали пациентите. Необходимо е първо да бъдат проведени съответните клинични проучвания при големи групи диабетици и едва тогава то би могло да бъде регистрирано за употреба в различните страни.

Все пак разработването на инсулиновото хапче е голям напредък. Саймън Хелър, професор по клиничен диабет в университета в Шефилд, заяви, че новата таблетка има голям потенциал, особено при диабет тип 1. Приемът на инсулин заедно с яденето има много смисъл, тъй като и двете неща са необходимо на черния дроб едновременно, каза той.

Проф. Хелър добави, че засега не е ясно дали новият терапевтичен подход може да осигури необходимите фонови нива на диабетици тип 1 от инсулин. Също и дали може да се използва за доставяне на големи количества инсулин, необходими на някои хора с диабет тип 2.

Източник: http://www.pnas.org, theguardian.com

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -