Хомеопатия за пречистване на организма през пролетта

PRINT

Смятани за старчески някога болести днес навестяват хора в разцвета на силите им. Високо кръвно или диабет тип 2 идват като гръм от ясно небе при младите. Черният дроб също създава проблеми. Всъщност болестта се е развивала подмолно, но често първите, по-слаби симптоми се игнорират. Това споделя като наблюдение от практиката си д-р Мария Грозева от Хасково. Тя е педиатър, но практикува и хомеопатия. Някои са склонни да винят за това гените. Само че човек не е беззащитен, напротив, с поведението си допринася много за здравето или болестите си, подчертава лекарката.

Класическите „грешки“, които прави съвременният човек:

 • Не умее да компенсира стреса във всекидневието
 • Прекалява с индустриално преработени храни
 • Приема синтетични витамини и много лекарства
 • Не се движи достатъчно.

Какво да направим?

Внимавайте за отрицателните емоции, и търсете начин да се освободите от тях, съветва д-р Грозева. Може да стане със спорт или хоби, което ни носи удоволствие. Ако не се справяме сами, може да посетим хомеопат. Хомеопатичните лекарства подават сигнали на организма и задействат процеса на самоизлекуване и възстановяване на баланса. Всеки трябва да се научи да наблюдава себе си и да разпознава началните сигнали на болестта. Хроничният стрес засяга невро-ендокринната система, а след време и сърдечната. Тогава има сериозен риск от тежки усложнения като инфаркт или инсулт.

Замърсената околна среда, химията в храната и прекаляването с мазно и сладко пък водят до повишена киселинност на тъканите в организма. Това е идеална среда за хронични възпалителни процеси. Какво означава, че тялото ни е „кисело“? В човешкия организъм нормално киселинно-алкалният баланс е с Ph 7,35-7,45. Падне ли под Ph 7, средата е кисела. Не мислете, че подкиселяването на тъканите става с кисели храни. По-скоро това са месо, особено преработено, алкохол, изкуствени подсладители и оцветители. Ако държим да сме здрави, ето лесни за следване съвети:

 • Храним се три пъти на ден, ядем до усещане на ситост;
 • Ставаме рано, по-едно и също време;
 • Основното измиване на зъбите премахваме токсините, отделяни от дихателната система нощем;
 • Изпиваме чаша топла вода, за да активираме системата за изчистване на дебелото черво;
 • Правим лека гимнастика или масаж, за да раздвижим кръвообращението;
 • Вечеряме по-рано, в идеалния случай около 18 ч.;
 • В късния следобед и вечерта не се приемат сурови зеленчуци и плодове, а леко задушени, за да не натоварваме храносмилателната система.

Пролетта е точният момент за пречистване на организма

Добре е хората да помислят за пречистване на черния дроб и храносмилателна система. Прост съвет, който често забравяме, е да пием много вода – 35 мл на 1 кг тегло при нормална физическа активност. За черния дроб д-р Грозева препоръчва и схема за дезинтоксикация с помощта на Шуслеровите соли – минерални соли, жизненоважни за клетките. Соли № 6 калиев сулфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат се вземат три пъти по 4 таблетки дневно от всяка сол в продължение на 10 дни. Има комбинация и при повишена киселинност – №9 – 3-6 таблетки сутрин, №10 – 3-6 таблетки на обяд, №11 силицея – 5-10 таблетки вечер преди сън. Можете да ги приемате, разтворени в малко топла вода. Течността се пие бавно, на малки глътки.

За адаптация към лятното часово време препоръчва следната комбинация от шуслерови соли – №2 калциев фосфат – 5-10 таблетки сутрин, №5 калиев фосфат – по 5 таблетки на обяд, №8 – два пъти по 2 таблетки до 16 ч., и №7 магнезиев фосфат – 5-10 таблетки вечерта, преди лягане. Солите отново се разтварят в чаша вода. Схемата се прилага в продължение на месец и помага да намалим стреса и болестите в периода на адаптация.

Имунната система също се нуждае от подкрепа през пролетта. Уморена е от дългата зима, от липсата на достатъчно свежа храна с витамини. Резките температурни промени товарят допълнително изтощения имунитет. Солите за укрепването му са №3 железен фосфат – 2-5 таблетки сутрин, №6 – 2-5 таблетки на обяд, и №7 – по 2-5 таблетки вечер. Може да се добави и Инфлуцид – три пъти по 1 таблетка. С тази схема децата боледуват по-рядко.

Събуждането на природата за съжаление активира алергиите. При много пациенти, чиято имунна система реагира свръхактивно на малки по сила дразнители, посочва д-р Грозева. Хомеопатията може да помогне и тук с индивидуално предписание, като нормализира тази реактивност. При установена поленова алергия (сенна хрема) може да се започне с профилактика с хомеопатичното лекарство Ринитал – 3 пъти по 1 таблетка. Приема се 4-6 седмици преди пика на алергичната реакция. Още по-добър е ефектът, ако се добавят и Шуслеровите соли №3, №2 и №8. Дозата е 3-5 таблетки от всяка сол за два месеца.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз организира безплатни образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията 2016. Темата на седмицата тази година е: „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Лекциите ще се проведат от 18.30 ч. в: Бургас, 11.04., Куклен театър; София, 12.04., НДК, зала №9; Варна, 12.04., хотел „Черно море”; Пловдив, 13.04., хотел „Санкт Петербург”; Велико Търново, 13.04., Общината; Русе, 14.04., Доходно здание; Стара Загора, 14.04., хотел „Верея”.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Хомеопатия за пречистване на организма през пролетта беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *