четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при фиброза на костите?

Какво се прави при фиброза на костите?

Фиброзната дисплазия е доброкачествено, нефамилно заболяване, характеризиращо се с разрастване на плътна фиброзна тъкан в една или повече кости. Принадлежи към приличащите на тумори заболявания на костите. Среща се по-често при момичета, отколкото при момчета, особено множествените форми със засягане на няколко кости. Появява се в ранна детска възраст, но първите изяви на заболяването са през юношеството.

Точната причина за развитието на заболяването е неизвестна. Предполага се, че се касае за смущение в диференциацията на костообразуващия матрикс. Заболяването може да засегне почти всяка кост, предимно дългите кости на крайниците. Понякога засягането може да е по-тежко с поява на деформация и разлика в дължините на крайниците.

Фиброзната дисплазия протича без симптоми

Фиброзната дисплазия често е напълно без оплаквания и може да се открие като случайна рентгенова находка при травма. Понякога се проявява с болка и подутина в областта на поражението. Деформацията е характерен белег на заболяването, като зависи от локализацията и давността на протичането.

Какви деформации се получават

Скелетните промени обикновено са по-тежки при множествена форма с поява на болка, подутина, деформация, разлики в дължините на крайниците. Типично е засягането на горната част на бедрената кост, която се изкривява под форма на „овчарска гега“ с придружаваща болка и видимо скъсяване на крайника.

Нерядко обаче първото оплакване при фиброзната дисплазия може да бъде счупване на засегнатата кост. Злокачествена трансформация на фиброзната дисплазия е рядка.

Кога се налага операция?

За потвърждаване на диагнозата се взема парченце от костта – т.нар. костна биопсия. При случайното откриване на заболяването и при липса на оплаквания хирургично лечение не се налага.

То намира място при повтарящи се малки счупвания, при значителна или прогресираща деформация или постоянна болка, фрактурите, както и заплашващи такива, се препоръчва да бъдат лекувани оперативно с вътрешна фиксация. Деформациите най-често се коригират оперативно, а при засягане около става дефектът се кюртира и запълва с присадъци. Приложение намира и лечението с лекарства, заздравяващи костта – бифосфонати.

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -