Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата

PRINT

Бум на херпеси по лицето, главно по устните, наблюдавам през последните дни у пациентите, които търсят помощ в аптеката, казва Антон Вълев, магистър-фармацевт и председател на Националната аптечна камара. Причините според него са няколко. Ядем главно храни, които не са пресни, храненето е еднообразно, ограничава се постъпването на витамини и минерали в организма. През зимата циркулират и повече вируси.

Ако човекът е боледувал няколко пъти, имунитетът отслабва и това активира дремещите в организма херпесни вируси. Тази година след грипната вълна той наблюдавал сериозни поражения върху очите. Налагало се сериозно лечение, за да се спаси зрението. При херпеса в окото има риск от сраствания, които водят до загуба на зрение, посочва Вълев (на снимката долу). Вирусът, който засяга окото, е от вида симплекс. Херпес зостер е друг негов „събрат“, който се среща по-рядко, но е и по-болезнен. Появява се с обриви по меките части на тялото.

Рибено масло от акула укрепва отбранителните сили

Има доста неща, които всеки човек може сам да направи срещу активирането на вирусите, отбелязва фармацевтът. Първо – да излизат по-често навън, дори при студено време. При сух студ въздухът е чист и свеж, има повече кислород и ниска концентрация на вируси и бактерии. Час разходка дневно стимулира нормалното циркулиране на кръвта и лимфата, където са имунните клетки. Вечер препоръчвам контрастни душове с топло и студено, това също стимулира кръвообращението. През зимата незаменимо е рибеното масло – то съдържа достатъчно от витамините A и D, както и ненаситени мастни киселини, допълва фармацевтът. Те са важни за имунитета, подсилват организма и се отразяват много благотворно на пациентите с херпес. Най-добре е да вземаме не обикновеното рибено масло от треска, а от акула. То се прави от черния дроб на хищника и притежава мощни имунологични свойства. За укрепване на отбранителните сили маслото от акула може да се комбинира с шуслерова терапия.

„При херпес симплекс препоръчвам шуслерова сол номер 8 (натриум хлоратум). Понеже става въпрос за възпаление на нервната система, даваме също така сол номер 5 (калиум фосфорикум), а за имунитета – номер 2 (Калциум фосфорикум). Също така при възпалението е подходяща сол номер 3 (ферум фосфорикум). След като отмине херпесът препоръчваме комбинация от солите с номера 1 (калциум флуоратум), 2 и 11 (силицея)“, пояснява Антон Вълев. Сол 1 и 11 се отразяват добре на кожата, но и на нервната система – закото те са с общ произход в организма (ендодерма и ектодерма). Това винаги е важно съображение при назначаване на шуслерови соли – доколко различните тъкани имат сходен произход. Не е нужно солите да се приемат в промишлени количества, допълва той. В острата фаза сол 3 може да се взема и на всеки час, но след това и две таблетки дневно са достатъчни. Антон Вълев

Добре е всяка таблетка да се взема с отделен прием, единичните сигнали често са по-смислени. Има и изключения – например шуслеровата седмица. Например при възпалителен процес често има крампи и спазми. Тогава може да се разтворят 7-10 таблетки от сол номер 7 (магнезиум фосфорикум) в гореща вода и да се пият на бавни глътки. Целта е в организма да постъпи силен стимул, понеже крампата е мощен сигнал на загуба на калций в мускулното влакно, а калцият се усвоява с помощта на магнезия.

Не е толкова важно да пием постоянно мултивитамини, а да се вземат подходящите добавки в точния момент, отбелязва фармацевтът. Пием ли антибиотик – трябва да се вземат витамин В комплекс и пробиотици. В началната фаза когато усетим, че започва хремата, е подходящо да се вземат шуслеровите соли номер 3 и номер 8 (натриум хлоратум), а също витамин С и магнезий. Имам много пациенти, при които успешно заменихме добавките магнезий с магнезиевата шуслерова сол. Няма влошаване на терапията, като същевременно пациентите понасят много по-добре минерала. Освен това няма таблетки магнезий за деца и е много трудно да се даде правилната дозировка с обикновените препарати. Шуслеровата сол е разредена на принципа на хомеопатичните лекарства, затова няма никакъв риск от странични ефекти дори при най-малките.

Как сами да направим детоксикация на организма

Често се говори за детоксикация на организма, но кога тя е уместна и как можем сами да я направим? Нормално организмът има много вътрешни механизми да се изчиства от отпадните на обмяната вещества, казва Вълев. Само че ние всекидневно го бомбардираме с химикали, консерванти и други непривични субстанции от околната среда. Ядем храни, за които има данни, че са генномодифицирани. Организмът ни еволюционно не е пригоден към тях. Дишаме замърсен въздух плюс всекидневния стрес, който обърква вътрешните ни системи. През зимата по-често се случва да пием медикаменти. Организмът трябва да преработи и изхвърли тези вещества, но компенсаторните ни механизми се задъхват.

Можем да си помогнем с подходяща програма. Тя включва комплекса за детоксикация с шуслерови соли (комбинация от солите 6, 9 и 10), който се прилага две седмици. „Имах пациент с ортопедичен проблем и лека депресия, защото не знаеше дали ще успее да се справи с проблема. Препоръчах детоксикационната програма. След две седмици дойде с коренно променен цвят на лицето. Втори пример – малко момиче на 4 г. с рецидивиращи алергии. След курса със соли майката се похвали, че кожните проблеми са изчезнали“, разказва Вълев.

Правилното хранене – 4-5 пъти дневно с много зелени салати

Добре е да се храним 4-5 пъти дневно с по-малки порции и изнасяне на тежестта в първата част на деня. А работещият човек прави обратното – вечерта се наяжда основно за целия ден. Вместо да превключи на почивка и възстановяване, организмът трябва да храносмила. В менюто се включват повече зелени салати, като последното хранене за деня е само салата. Добре е да консумират натурални растителни масла – зехтин или ленено масло. Те балансират енергийната консумация и доставят ненаситените мастни киселини, свързани със синтеза на холестерола, пояснява Вълев. Освен това регулират дейността на мастоцитите, които пък влияят върху обмяната на захарта. Затова тези мазнини са много полезни и при хора на инсулин. Хранене, малко повече движение плюс обща реминерализация и пиене на малко повече вода водят до дренаж на токсините. Ако към програмата се добавят контрастни душове и разходка на чист въздух, бързо ще влезем във форма за пролетта.

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *