Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

PRINT
д-р Антоанина Вичева

Аюрведа – древната индийска наука за живота, може да се прилага успешно и като съвременен подход за диагностика и лечение. Това заяви д-р Антоанина Вичева, педиатър и пулмолог в Медицински център, „Кристал“, София. Аюрведа подсказва не само как лечението да се провежда по-успешно, но и дава насоки как човек да живее правилно и в синхрон с природата.

В основата на индийската наука са петте елемента – земя, вода, огън, въздух и етер, от които са съставени Вселената и човекът. Тези елементи са фините енергии, които създават цялото многообразие в природата. В основата на аюрведа са специфичните конституции (енергии) в човека, които са комбинации от тези пет елемента – Пита (огън и вода), Вата (въздух и етер) и Кафа (вода и земя). Тези три конституции са във всеки човек, но в различна процентна комбинация. Всеки тип има своите особености като външност, емоционалност и поведение, пояснява д-р Вичева. (Виж трите типа, описани по-долу.)

При дисбаланс на енергиите настъпва заболяване. Състоянието дава своя отпечатък върху външния вид на човека и проявата на определени заболявания. При първата среща с пациента използвам както познанията си по аюрведа, така и тези за Шуслеровата диагностика и терапия, казва д-р Вичева. Лечението с минерални соли е разработено от немския лекар Вилхелм Шуслер през 19 век. Той открива, че за работата на клетките в организма най-важни са 12 есенциални соли. Терапията му става толкова популярна с годините, че Шуслеровите соли се използват и до днес. Те се приготвят чрез разреждане и потенциране като хомеопатичните лекарства.

Д-р Шуслер също е правил диагностика по чертите на лицето. Комбинация с методите за диагностика на древната аюрведична наука ми позволява да помагам по-добре на пациентите си, пояснява д-р Вичева. Тогава и подходът за лечение на пациента може да е много по-мек и балансиращ, защото е съобразен с неговите индивидуални особености.

Когато едно заболяване протича със секреция, знам какъв е дисбалансът и кое може да върне равновесието в организма, обяснява д-р Вичева. Препоръчва определен режим, начин на хранене и терапия със соли. При пациент, който има кашлица със слуз (например при тип кафа), тя ограничава храните, които образуват слуз – бяла захар, бяло брашно и сол. Дава и Шуслерови соли – №9 и №10, които изчистват тази слуз. Ако пациентът има суха, спастична кашлица, много по-добре влияе сол №7 (магнезиум фосфорикум). При типа вата според Аюрведа например страдат дебелите черва. Такъв човек обикновено е със запек. От „сухотата“ в целия му организъм страдат и ставите. Тогава дава комбинация от Шуслерова сол №1 и №8, която има смазващ ефект, №3 пък улеснява редовното изхождане. В диетата трябва да се включат по-мазни храни.

Третият тип кафа според аюрведа боледува често от възпаления на белия дроб и изобщо от инфекции. Давам им нещо за засилване на имунната система – например сол №3, а за кашлицата – соли №6 и №10. Последните две са сулфатни соли, които изчистват организма. За да бъде здрав, трите енергии (конституции) трябва да са в баланс, независимо, че всяка личност си има своите особености. Важно е човек да опознае себе си и да знае как реагира организмът му на определени храни, дали малко сън му е достатъчен или му е нужен повече, дали обича да излиза навън. Стигне ли се до дисбаланс, са необходими наблюдения и съвети от специалист, за да се преодолее състоянието, казва д-р Вичева.

Те може да са различни дори при едно и също заболяване. Имам пациенти – две деца с астма на една и съща възраст, но тъй като имат различен тип конституция, подходът ми е по-различен. Едното дете е слабо, с къдрава коса. Астматичният пристъп при него започва със суха кашлица, много трудно достига до отделяне на секретите. Освен това то винаги е свръхвъзбудимо, непрекъснато се движи в кабинета ми, разказва педиатърът. На това дете препоръчва солите №7 и №8, които успокояват този тип кашлица. Другото дете е на същата възраст, то е пълничко момче. Наблюдавам го много отдавна, затова мога да кажа как протичат при него астматичните пристъпи, пояснява д-р Вичева. Бавен и муден в движенията си, трудно създава контакти с хора. Винаги когато направи астматичен пристъп, бързо се стига до отделяне на храчки. „Тъй като то навърши 6 г., му давам и препоръки за ограничаване на определени храни. За овладяване на пристъпа му препоръчвам солите №9 и №10, които изчистват секретите. Това е важно при този пациент – изчисти ли слузта, той се чувства добре. За него е важно още да се движи повече, занемари ли физическата активност, астмата се влошава“, казва д-р Вичева.

Ето и нейните съвети за трите основни типа хора по аюрведа:

Вата

Вата е въздухът в организма. Най-уязвими са дебелите черва. Тези хора сякаш са изтъкани от движение, активни са, в тях има много въздух. Ватата изпълва червата, алвеолите на белия дроб, пикочния мехур. Като структура тези хора са по-сухи, слаби и високи, имат по-суха кожа. Не обичат много да спят, нощни птици са. По принцип са по-недоволни от останалите хора. Когато боледуват, имат спастична кашлица. Често страдат от ставни заболявания.

Съвети: да хапват повече мазни неща, да живеят в спокойна среда и проветрени помещения. Може да приемат топли храни и подправки. Имат неспокоен сън, затова да приемат нещо за успокояване на нервната система. Например Шуслерови соли №7 и №2. Важно е да се движат повече на чист въздух. Прекалено дългият престой в затворени помещения ги прави напрегнати, появяват се и други негативни симптоми. Ако не се движат, се сковават.

Пита

Пита е тип, в който преобладава огънят. Основно място са тънките черва. Той отговаря за всички храносмилателни процеси, за инфекциите, които са свързани с топлина. Тези хора са с умерена костна структура и височина. По принцип са по-балансирани и уравновесени. Отговорни са, на тях може да се разчита. Заболяванията на пита обикновено протичат с висока температура и инфекции.

Съвети: да предпочит зелени храни (плодове и зеленчуци) и продукти със стипчив и горчив вкус. При тях е важно да се охлаждат. Да избягват силните горещини и топлите напитки. При тях рутината е много важна, трябва да имат нормален всекидневен режим, който ги балансира и успокоява. При екстремни ситуации огънят на този тип бързо се увеличава и те страдат.

Кафа

При кафа основното място са белите дробове. Тези хора имат по-изразена костна структура. По-бавни при взимането на решения, но вземат ли го един път, твърдо го следват. Не обичат много движението и динамиката. Когато има дисбаланс, заболяванията са свързани с отделянето на повече слуз и секрети. Често боледуват от бронхити, пневмонии, възпаления на червата.

Съвети: Храните е добре да са пикантни, леко люти, за да се възбудят движението и енергията. Да избират червени на цвят продукти, които им дават енергия – череши, ягоди, ябълки. Също трябва да се движат повече, за да не се потапят в летаргия. Дори да не искат, трябва да бъдат подтиквани да излизат и да ходят.

Свързани теми: В аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека

 

[Общо: 9    Средно: 3.1/5]
Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *