В аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека

PRINT

В аюрведа има 6 раздела – обща медицина, педиатрия, токсикология, гериатрия и др., разказа проф. Радей Шиям от Индия. Знанието е получено чрез медитация на посветени лечители. Лечебната система се занимава с човешкото тяло. Две са основните и цели – да излекува болния човек и да пази здравето на здравия, поясни проф. Шиям. Аюрведа дефинира какво е здравето – равновесие на тялото, сетивата, духа и ума.

Здравият човек има добре балансирана доша

Това е ключово понятие в индийската лечебна система, което не може да се преведе. Обяснението се свързва с енергийния тип на даден човек. Различават се три основни: вата, пита и кафа. Древното учение разглежда човека като проявление на петте основни енергии във Вселената – пространство, въздух, огън, земя и вода. Те се намират в различни пропорции у всеки човек още от момента на раждането му. Когато специфичното съчетание на тези енергии – доши, излезе извън баланс, човек се разболява.

Например огънят – агни на санскритски, е много важен за опазване здравето на човека, пояснява проф. Шиям. Отговорен е за метаболизма в тялото. Трансформира една материя в друга. В Индия различават 13 вида агни. В аюрведа се използват различни методи за диагностика. Лекарят първо опипва пулса на пациента. Изследването му разкрива не само настъпили болести, но и може да предскаже някои, които още не са се проявили. Пулсът дава сведения и за дошата на човек – неговия енергиен тип. Следва оглед на езика, формата на лицето и дори начина на говорене. Излишъкът на доша – натрупване на една енергия за сметка на друга, разболява.

Ние, индийците, дори не вярваме в инфекциозните заболявания без участието на дошите, добавя проф. Шиям. За отделянето на излишните доши се предписват билки или диетичен режим. Извеждането им става също с клизми или лечебно повръщане. Тези методи са част от панчакарма – най-радикалното лечение в аюрведа. В древното учение няма универсална диета. Препоръките са индивидуални. Погрешният начин на живот води болест. Важна е храната, но също така и физическата активност. Популярна е релаксиращата процедура, при която върху челото на пациента бавно се изливат затоплени масла. Отлагането на старостта е важна задача, с която аюрведа се занимава.

Има някои прости принципи, които всеки може да следва, според проф. Шиям. Той съветва да си лягаме рано и рано да ставаме, да приемаме билки за очистване от токсините. Да практикуваме йога, а вечер преди лягане да релаксираме. Най-добре става това с топла баня и самомасаж. Достатъчният сън е важна предпоставка за добро здраве. Популярна поза за релаксация е лежане по гръб с леко разтворени крака и ръце.

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 3/5]
В аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека беше последно модифицирана от: май 5th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *