четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВ аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека

В аюрведа пулсът разкрива енергийния тип на човека

В аюрведа има 6 раздела – обща медицина, педиатрия, токсикология, гериатрия и др., разказа проф. Радей Шиям от Индия. Знанието е получено чрез медитация на посветени лечители. Лечебната система се занимава с човешкото тяло. Две са основните и цели – да излекува болния човек и да пази здравето на здравия, поясни проф. Шиям. Аюрведа дефинира какво е здравето – равновесие на тялото, сетивата, духа и ума.

Здравият човек има добре балансирана доша

Това е ключово понятие в индийската лечебна система, което не може да се преведе. Обяснението се свързва с енергийния тип на даден човек. Различават се три основни: вата, пита и кафа. Древното учение разглежда човека като проявление на петте основни енергии във Вселената – пространство, въздух, огън, земя и вода. Те се намират в различни пропорции у всеки човек още от момента на раждането му. Когато специфичното съчетание на тези енергии – доши, излезе извън баланс, човек се разболява.

Например огънят – агни на санскритски, е много важен за опазване здравето на човека, пояснява проф. Шиям. Отговорен е за метаболизма в тялото. Трансформира една материя в друга. В Индия различават 13 вида агни. В аюрведа се използват различни методи за диагностика. Лекарят първо опипва пулса на пациента. Изследването му разкрива не само настъпили болести, но и може да предскаже някои, които още не са се проявили. Пулсът дава сведения и за дошата на човек – неговия енергиен тип. Следва оглед на езика, формата на лицето и дори начина на говорене. Излишъкът на доша – натрупване на една енергия за сметка на друга, разболява.

Ние, индийците, дори не вярваме в инфекциозните заболявания без участието на дошите, добавя проф. Шиям. За отделянето на излишните доши се предписват билки или диетичен режим. Извеждането им става също с клизми или лечебно повръщане. Тези методи са част от панчакарма – най-радикалното лечение в аюрведа. В древното учение няма универсална диета. Препоръките са индивидуални. Погрешният начин на живот води болест. Важна е храната, но също така и физическата активност. Популярна е релаксиращата процедура, при която върху челото на пациента бавно се изливат затоплени масла. Отлагането на старостта е важна задача, с която аюрведа се занимава.

Има някои прости принципи, които всеки може да следва, според проф. Шиям. Той съветва да си лягаме рано и рано да ставаме, да приемаме билки за очистване от токсините. Да практикуваме йога, а вечер преди лягане да релаксираме. Най-добре става това с топла баня и самомасаж. Достатъчният сън е важна предпоставка за добро здраве. Популярна поза за релаксация е лежане по гръб с леко разтворени крака и ръце.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -