петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБактерии в тънките черва свалят холестерола

Бактерии в тънките черва свалят холестерола

Метаболизмът на холестерола се регулира от бактерии в тънките черва, показа проучване на университета в Готенбург, Швеция, пише сайтът „Медикъл нет“. Откритието може да стане основа за ново поколение лекарства за сърдечносъдови заболявания, тъй като милиони хора по света страдат от дислипидемия или дисбаланс на добрите и лошите мазнини в кръвта.

Холестеролът се синтезира в организма или постъпва с храната. В черния дроб се преобразува в жлъчна киселина и оттам попада в храносмилателния тракт. После се изхвърля от организма или се „рециклира“ обратно в черния дроб. Учените сега разкриха, че бактериите в тънките черва намаляват синтеза на жлъчна киселина в черния дроб от холестерола чрез специфичен FXR рецептор. Сигнализирайки на организма, че няма нужда от големи количества от нея, той синтезира и по-малко холестерол. Това е ключ към регулирането на нивата на лошите мазнини, които попадат в кръвта.

Експертите смятат, че може да бъдат разработени нови лекарства, които да пазят от сърдечносъдови заболявания и диабет. Рецепторът засяга не само метаболизма на мазнините, но и този на кръвната захар. Въпросът е да бъде идентифицирана точно бактерията, която играе регулиращата роля. Лекарствата, които намаляват нивата на холестерола, широко се използват през последните десетилетия и съществено намалиха смъртността от сърдечносъдови заболявания, изтъква д-р Сама Саин от университета в Готенбург. Новото проучване било стъпка напред, защото ще помогне за разработването на нов тип лекарства.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -