вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБебетата имат нужда от калциеви соли за фонтанелата и първото зъбче

Бебетата имат нужда от калциеви соли за фонтанелата и първото зъбче

Настъпването на лятото е свързано с някои типично сезонни проблеми със здравето – алергиите зачестяват и немалко хора страдат от сенна хрема. Те се оплакват от насълзени очи, запушен нос, кихане, кашляне, секрет от носа. Тези симптоми са доста неприятни и продължават няколко месеца. Имам много пациенти с подобни оплаквания, а като първо средство за помощ при тях често използвам шуслерови соли, разказва д-р Антоанина Вичева, педиатър и пулмолог от Медицински център „Кристал“, София.

Това са 12 есенциални за организма соли, разредени по хомеопатичен начин. При първите симптоми на обостряне на поленовата алергия тя препоръчва номера 3 (ферум фосфорикум) и 8 (натриум хлоратум). Сол номер 3 подпомага имунитета, а 8 регулира водно-солевия баланс. За общо укрепване на клетъчния имунитет е подходяща сол номер 2. За бърз ефект се разтварят в топла вода и се пият на малки глътки, съветва д-р Вичева.

Алергичните обриви са често оплакване в късната пролет

Някои от тях са свързани с храни, други – с полазване от насекомо. Тук на помощ идват шуслерова сол 7 – магнезиум фосфорикум, и сол 6 – калиум сулфурикум. Втората сол може да се използва като компрес на кашичка или пък 20 таблетки да се разтворят в неутрален лосион и с него да се маже кожата. Помага и при ужилване от насекомо – в начална фаза препоръчваме комбинацията от соли 3 и 8. При наранявания може да се използва същата комбинация.

При остри алергични реакции се подходящи солите 3 и 6, например когато има силно изразен еритем – червенина на кожата. В този сезон в намалото на лятото не са редки и острите вирусни инфекции. „Добри комбинации са винаги 3, 4 и 6 в зависимост от състоянието и степента на възпаление. Много често ги комбинирам с инфлуцид, което е противовирусно хомеопатично лекарство“, разказва д-р Вичева.

Летните инфекции често засягат стомаха, съпроводени са с диария. На помощ пак идва сол 8 заради загубата на соли. Няма проблем при необходимост шуслеровите соли да се комбинират с традиционни лекарства, няма никакви рискове от нежелани странични ефекти, уверява д-р Вичева.

Често майките търсят съвет от д-р Вичева как да мине по-леко никненето на зъбки при бебетата. Тогава тя препоръчва солите 2 (калциум фосфорикум) и 3. Те се дават с биберон, разтворени във вода. Сол номер 2 може да се дава по-дълго време, защото е добра за костите. Например при недобро затваряне на фонтанелата се препоръчва от петия месец. В следващите месеци децата имат нужда от повече калций – никнат зъби, прохождат. „Имам малък пациент с много голяма фонтанела, която не се затваряше добре. Много дълго време той получаваше дневно по две таблетки сол номер 2. Разтворът с тях може да се изпие наведнъж. При него поникнаха зъбите без проблем“, казва педиатърът.

Няма основание за притеснение, ако първото зъбче се бави. Вече наблюдавам, че при някои никнат дори на 4-ия месец. При други обаче пробиват чак в 9-ия месец. Това не е признак на калциев дефицит, просто е някаква генетична особеност.

Свързани теми: Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -