четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовини12 операционни и 4 реанимации има новата болница в Бургас

12 операционни и 4 реанимации има новата болница в Бургас

Най-голямoто частно здравно заведение в Югоизточния регион и Черноморието – МБАЛ „Черноморска – Бургас“ – отвори врати в морския град. На официалното откриване присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Бургас Димитър Николов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, народни представители и дипломати.

„Този мащабен проект е финансиран с 15 милиона лева от Българската банка за международно развитие, която е 100% държавна. Все повече и повече болници се снабдяват с техника от последно поколение, каквато има в тази болница. В момента на общинските и държавните болници по програми се отпускат общо близо 300 млн. лева за медицинска техника. Тези проекти очакват всеки момент реализация. Желая ви успех и дано всички хора излизат от тази болница много по-здрави“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Основната задача на ръководството на община Бургас беше в най-големия жилищен комплекс да има най-модерното здравно заведение и сега то вече е факт. Много бяха жалбите за липсата на качествено здравеопазване тук и се налага жителите да пътуват. Сега със своите 18 отделения тук ще има най-високо и най-добро здравеопазване, с най-добре подготвени лекари“, заяви кметът Димитър Николов.

МБАЛ „Черноморска – Бургас“ е първата болницата за комплексна здравна грижа в най-големия квартал на града „Меден рудник“, който се доближава до средно голям общински център по брой жители – над 80 хиляди души. Преминала е през всички сертификационни и лицензионни режими и покрива най-високите стандарти в съвременната медицина.

Лечебното заведение е изградено чрез публично-частно партньорство между община Бургас и МБАЛ „Д-р Пенкови“ ООД. Простира се на площ близо 15 декара и разполага с многопрофилна болница и медицински център – две сгради с топла връзка между тях.

Това е първото лечебно заведение в страната, обезпечено изцяло с лъчисто отопление. Разполага с 18 отделения, 12 операционни, 3 родилни зали за инивидуална грижа и 4 реанимационни зони с 24-часово видеонаблюдение. Капацитетът на болницата е 212 легла. Всяко едно е оборудвано със системата „Smart modul“, която позволява на пациентите да имат денонощна видеовръзка с лекуващия ги екип.

Отделението по образна диагностика и Отделението по инвазивна кардиология са оборудвани с апаратура доставена от една от водещите компании за медицинска апаратура – Siemens. Компанията е обучила персонала на болницата за работа с високотехнологичната апаратура, която включва магнитен резонанс, 64 срезов компютърен томограф, мамографски апарат, система за инвазивна кардиология, графично-скопичен рентгенов апарат, PACS система за архивиране и обмен на образи.

След реализацията на най-модерния до момента в бургаското здравеопазване проект са открити над 300 работни места. Привлечени са 60 от най-високо квалифицираните и мотивирани специалисти от всички университетски центрове на страната в отделенията по „Акушерство и гинекология“, „Неонатология“, „Обща хирургия“, „Гръдна хирургия“, „Ортопедия и травматология“, УНГ, „Неврохирургия“, „Кардиология“, „Инвазивна кардиология“, „Гастроентерология и пневмология“, „ОАИЛ“, „Неврология“, „Лицево-челюстна хирургия“, „Урология“,„Клинична патология“, „Кардиохирургия“, „Хемодиализа“, „Образната диагностика“, и лабораторията за микробиология и вирусология.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -