сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБиберонът пречи за развитието на момчетата

Биберонът пречи за развитието на момчетата

Учените доказаха, че биберонът залъгалка може да се отрази негативно върху емоционалното развитие на детето, като това важи с особета сила за момченцата, пише в. „Дейли мейл“. Известно е, че децата се учат да общуват с другите чрез имитация. И ако на момченцето се дава постоянно биберон, то ще престане да имитира изражението върху лицето на околните, твърдят експерти в университета на Уисконсин-Медисън.

И по-рано експертите са предупреждавали за опасностите от залъгалката. Смята се, че отказът от нея може да насърчи кърменето, като така се избягва появата на ушни инфекции и проблеми със зъбите.

Професор Паула Нидентал подчертава, че имитацията като част от човешкото общуване помага да разбираме чувствата на другите хора. Така тя играе важна роля в разбиране на света. Биберонът пречи на този процес. Учените отбелязват, че подобно се случва и при пациенти след инжектиране на ботокс – тогава хората чувствали по-малко емоция и трудно разпознавали чувствата, които изразява лицето на друг човек.

Проучването сега показало, че момчетата, които дълго време ползвали биберон залъгалка, на възраст от 6 до 7 години рядко имитират изражението върху лицето на хората, които се появяват на филмче, което им е показано. По-късно като студенти те се представят по-зле на тестове за съпричастност (тестове показват как хората вземат решения въз основа на оценка на настроението на другите). Забележителното е, че при момичета биберонът не оказвал никакъв ефект върху по-нататъшното им развитие.

Свързани теми: Бебетата четат по устните, за да се научат да говорят

Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -