сряда, 7 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПознават по зъбите риска от остеопороза

Познават по зъбите риска от остеопороза

В близко бъдеще по снимка на зъбите ще може да се познава кой човек е предразположен към остеопороза. Това става ясно от стоматолози от университета в Манчестър разказват за революционна технология Osteodent, която дава възможност за поставяне на диагнозата преди появата на първите симптоми, пише „Дейли мейл“.

Остеопорозата е заболяване с понижена костна плътност и рискът от фрактури нараства. до неотдавна медиците не можеха да предскажат по никакъв начин каква е вероятността даден човек да развие заболяването. Диагнозата обикновено се поставяше след първото счупване. Сега специалистите обаче вече се наясно,че когато костната плътност се влошава в една част на тялото, това се случва и на други места. До този извод стигнали след анализа на 5000 рентгенови снимки на пациенти между 15 и 94 г.

Например при жена на 42 г. не били отбелязани промени в костната плътност, но процесът напредвал през следващите години. При сравнение на снимки на челюстта с други части на тялото учените забелязали подобни процеси. Опирайки се на тази информация, те разработили система за оценка на риска по зъбни снимки.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -