сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПсихическият шок погуби проф. Тачков, оглозган от кучета

Психическият шок погуби проф. Тачков, оглозган от кучета

Почина нахапания от кучетата в кв. „Малинова долина“ проф. Ботьо Тачков, съобщиха от ВМА. 87-годишният мъж не успя да преживее бруталното нападение на бездомните кучета, които оглозгаха краката му и нахапаха цялото му тяло. Смъртта е настъпила днес в 5,30 часа поради полиорганна недостатъчност. Постепенно отказали сърцето, белият дроб, бъбреците и отделителната система.

Раните зарастваха добре, но от два-три дни общото състояние на пациента започнало да се влошава, обясниха лекари от реанимацията. Проф. Тачков започнал да получава дихателна недостатъчност, а сърцето излизало от ритъм. Така се стигнало до края. Ключова роля за смъртта на проф. Тачков е изиграл психическият шок при нападениято на кучетата. В този момент сърцето му спряло за малко, но реаниматорите успели да го върнат към живота. Утежняващи обстоятелства бяха стари здравословни проблеми – прекаран инфаркт, хипертония и съдови изменения в мозъка. Всяко залежаване при хора над 80 г. също може да има фатални последици, коментираха още от пресцентъра на ВМА.

Преди дни професорът бе изведен от медикаментозната кома, в която го държаха лекарите заради тежките рани. Болният претърпя серия от ортопедични и други операции за ревизия на раните, при които бяха отстранени необратимо увредени и некрозирали тъкани. Имаше планове когато бъде стабилизиран, пациентът да бъде лекуван и в барокамера. Престоят в нея стимулира имунитета като цяло и ускорява зарастването на раните. Най-пострадал беше левият му крак, където стъпалото почти липсваше, изядено от кучетата. Те бяха нахапали обаче и ръцете, ушите и очите му.

Проф. Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка. Роден е в Перник и завършва икономика в Софийския университет. Емигрира в САЩ през 1962 г., подгонен от комунистическите служби, на които отказва да сътрудничи. В САЩ става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат. В 1968 г. започва кариера на „Уолстрийт“, където става президент на инвестиционна банка. След това работи в Министерството на външните работи на САЩ, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, бил е преподавател в американски и германски университети. Професор Тачков владеел 6 езика и е издал 4 книги.

Свързани теми: Наръфан от кучета професор с риск за живота,

Лекуват нахапан от кучета професор в барокамера

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -