сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение"Карта" на мозъка улеснява операции на тумори

„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори

Тумори и някои съдови заболявания в мозъка могат да се оперират по нов метод – будна краниотомия, който гарантира много по-добри резултати за пациента, отколкото са се постигали със старите подходи до 2009 г. Това обясни проф. Кирил Романски от клиниката по неврохирургия на университетската болница „Св. Иван Рилски“. За последните 3 г. по този начин са оперирани около 60 пациенти.

Операция на тумор в мозъка – кое е важното

Повечето хора идват с доброкачествени или злокачествени мозъчни тумори, които са в близост до важен мозъчен център, казва д-р Красимир Минкин, който е дясната ръка на проф. Романски. Докторът е специализирал 3 г. във Франция и помага за въвеждането на нови методи у нас. Често се оплакват от говорни смущения или нарушения в контрола на движенията. 23-годишният Георги Топчиев от Сливен например в продължение на 3 г. получава пристъпи с блокиране на говора.

Последният път бил на ски, когато получил изтръпване на езика, последвано от загуба на съзнание. При него имало увреда в непосредствен контакт със зоната на говора. Става дума за съдово заболяване – каверном, поясни проф. Романски. След операцията младият мъж се чувства отлично и прогнозите са за пълно възстановяване.

Новият подход става възможен благодарение на напредъка в образната диагностика. Използваме функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), при който чрез определени задачи поставени на пациента може да се стимулира и оцвети определена зона от мозъчната кора – например за говора или движенията. За да се разбере човешката реч участват няколко мозъчни зони в сивото вещество, които са свързани с мозъчни пътища преминаващи през бялото мозъчно вещество обясни проф. Романски.

Тези връзки могат да се проследят чрез трактография – цветното изобразяване на траекторията им в мозъка. Те също са важни, защото ако запазим центровете на говора, но увредим връзките между тях, човек пак няма да може да формулира смислено изречение, казва неврохирургът. В мозъка има зони на математиката, на музиката, четенето, писането. Всички те могат да бъдат установени къде точно се намират в сивото вещество на конкретния пациент чрез ЯМР-изследване. Преди години е имало сериозни причини неврохирурзите да пипат предпазливо в мозъка. Ако засегнем центъра на рисуването при един художник, или на музиката при един композитор, може да излекуваме тумора, но ще сринем тотално живота на един човек, коментира проф. Романски.

Мозъкът не боли – хирурзите будят пациента

Центърът на смятането се установява, когато на болния се дава някаква проста аритметична задача. По принцип се знае къде при човека най-общо се намират различните зони. Има обаче много индивидуални различия. Мозъкът на леворъките например е доста „заплетен“. При тях откриваме важни функционални зони на необичайни места, казва д-р Красимир Минкин, който участва в екипа за операциите с будна краниотомия. Той е специализирал 3 г. във Франция и сега помага за активното прилагане на най-новите оперативни методи и у нас. Любопитен факт е още, че езиците, които човек владее, са разположени на различни места. Най-малък обем заема родният.

„Самият мозък не боли. Той отговаря за усета на цялото тяло, но няма рецептори за допир и болка“, въвежда ни в тънкостите д-р Минкин. Предварително на болния се обяснява как ще протече операцията. Човекът знае, че ще бъде събуден по средата на интервенцията и е подготвен психически. Обикновено пациентите са напълно адекватни по време на будната фаза от операцията. След завършване на работата върху тумора, пациентът отново се приспива за около 1 час, докато трае затварянето на черепа и скалпа. Любопитно е, че след окончателното събуждане половината пациенти не си спомнят за будната фаза от интервенцията. Най-младите пациенти за будна краниотомия в „Св. Иван Рилски “ са били деца на 14-16 г., каза д-р Росица Танова, анестезиологът, който се грижи за прецизната упойка и задава въпросите на събудения по време на будната част от операцията. При непълнолетните по време на събуждането в залата присъства и родител, за да действа успокояващо на детето.

Преди години, когато нямало възможност за визуализация на различните мозъчни зони с помощта на магнитен резонанс, неврохирурзите действали доста предпазливо, ако туморът се окажел в близост до рискова област. Отварят черепа, вземат проба материал и често се отказват, обяснява д-р Минкин. Отстраняването на тумора обаче е от огромно значение за продължителността на живота на пациента. В някои случаи предпазливите действия може да му дадат още няколоко месеца или години, а радикалните – да му спечелят цял един живот, коментира младият неврохирург. Затова си струвало образуванието да се отстрани максимално.

Чертаят „карта“ на мозъка по време на операцията

„Когато отворим черепа, виждаме тумора, но не знаем в каква връзка е с различните зони. Ако не можем да ги визуализираме, решаваме например да изрежем малко парче, за което сме сигурни, че няма да засегне важни функции. Това е консервативно поведение, което е по-лесно за лекаря, но не е по-добре за пациента. Сега с новите технологии неврохирурзите чертаят индивидуална „карта“ на мозъка, която им позволява добра ориентация в сложната му структура. Със зелено маркираме това, което е безопасно да премахнем, а с жълто – забраненото, – пояснява д-р Минкин. – Така успяваме да изрежем с точност до милиметри възможно най-голяма маса от тумора.“ За страна с 8 млн. души население един квалифициран център е достатъчен, за да се покрият нуждите, иначе се разпилявал ресурс.

Когато се блокира центъра за изговарянето, пациентка на масата вижда копче на картинката, но не може да произнесе точно думата. Чува се „копта“. Жената страда от кортикаллна дисплазия – заболяване, което може да причинява всекидневни епилептични припадъци. В мозъчната кора има 6 слоя, които са подреден по специфичен начин, казва проф. Романски. При дисплазията клетките сменят позицията си и нарушават правилното подреждане. При много епилептици причината за припадъците е някакво малко доброкачествено образувания, пояснява д-р Минкин. Първо се прави опит състоянието да бъде овладяно с медикаменти и само ако те не действат, се мисли за операция, коментира д-р Минкин.

Свързани теми: Нов метод у нас – будят пациента, докато оперират мозъка

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -