Лекуват нахапан от кучета професор в барокамера

PRINT
хирургия

Премина непосредствената опасност за живота на 87-годишния проф. Ботьо Тачков, нахапан жестоко от улични кучета в столичния кв. „Малинова долина“, съобщиха от ВМА. Вчера възрастният човек  бе подложен на множество операции за отстраняване на увредени тъкани, които няма как да се възстановят.  Най-тежко засегнат е левият му крак, уточняват от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Стъпалото и петата там са почти изядени от псетата.

На двата крака са отхапани мускулни тъкани чак до костта. Повечето рани по десния крак са повърхностни. Ръцете пък са по-леко засегнати. В момента на ход са травматолозите, а на по-късен етап, когато състоянието на пострадалия се подобри още, предстоят пластични операции. Засега обаче не е ясно дали професорът ще може да ходи.

Съвсем скоро – до 1-2 дни проф. Тачков ще бъде събуден от медикаментозната кома. Лечението ще продължи в барокамера. То е с кислород, който достига до 100%. Налягането в нея постепенно се повишава до 3 атмосфери. Престоят в барокамера помага за рани, които трудно зарастват. Кислородът се справя успешно с анаеробни инфекции, причинени от микроби, за които той е смъртоносен. Престоят в барокамера повишава имунитета като цяло.

Първата операция на проф. Тачков във ВМА продължи 7 часа и бе животоспасяваща, съобщиха от болницата. Пострадалият е нахапан и по лицето. По очите му има хематоми и не е ясно дали зрението му ще се запази. Пациентът е извадил късмет, защото кучетата не са засегнали важен кръвоносен съд, обясни доц. Николай Младенов, зам.-шеф на КАРИЛ. Тогава краят можеше да бъде фатален. 20-30% от тялото му са в травми.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекуват нахапан от кучета професор в барокамера беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *