петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекуват нахапан от кучета професор в барокамера

Лекуват нахапан от кучета професор в барокамера

Премина непосредствената опасност за живота на 87-годишния проф. Ботьо Тачков, нахапан жестоко от улични кучета в столичния кв. „Малинова долина“, съобщиха от ВМА. Вчера възрастният човек  бе подложен на множество операции за отстраняване на увредени тъкани, които няма как да се възстановят.  Най-тежко засегнат е левият му крак, уточняват от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Стъпалото и петата там са почти изядени от псетата.

На двата крака са отхапани мускулни тъкани чак до костта. Повечето рани по десния крак са повърхностни. Ръцете пък са по-леко засегнати. В момента на ход са травматолозите, а на по-късен етап, когато състоянието на пострадалия се подобри още, предстоят пластични операции. Засега обаче не е ясно дали професорът ще може да ходи.

Съвсем скоро – до 1-2 дни проф. Тачков ще бъде събуден от медикаментозната кома. Лечението ще продължи в барокамера. То е с кислород, който достига до 100%. Налягането в нея постепенно се повишава до 3 атмосфери. Престоят в барокамера помага за рани, които трудно зарастват. Кислородът се справя успешно с анаеробни инфекции, причинени от микроби, за които той е смъртоносен. Престоят в барокамера повишава имунитета като цяло.

Първата операция на проф. Тачков във ВМА продължи 7 часа и бе животоспасяваща, съобщиха от болницата. Пострадалият е нахапан и по лицето. По очите му има хематоми и не е ясно дали зрението му ще се запази. Пациентът е извадил късмет, защото кучетата не са засегнали важен кръвоносен съд, обясни доц. Николай Младенов, зам.-шеф на КАРИЛ. Тогава краят можеше да бъде фатален. 20-30% от тялото му са в травми.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -