четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОтношението на мъжете към здравето: Важното е колата да е добре!

Отношението на мъжете към здравето: Важното е колата да е добре!

Що се отнася до здравето, мъжете имат съвсем различно отношение в сравнение с жените. В резултат те живеят по-нездравословно, умират по-рано и по-често имат проблеми с алкохола. На този фон любопитното е, че те се мислят за по-здрави.

Това са част от изводите на ново проучване върху мъжкото здраве, изготвено от престижния институт „Роберт Кох“ в Берлин. Те са върху данни от здравната система в Германия, но до голяма степен може да се окажат верни за цяла Европа. Преждевременните смъртни случаи са най-вече в групата на 35-65-годишните. Много от причините за фаталния край са свързани с рисково поведение по отношение на здравето, твърди докладът.

Мъжете по-рядко ходят на профилактични прегледи от жените. Склонни са повече да се грижат за колата си, отколкото за собственото здраве, отбелязват наблюденията си експертите. Въпреки че броят на пушачите намалява, все още доста представители на силния пол са пристрастени към цигарите, преди всичко в социално слаби домакинства. Това обяснява защо ракът на белите дробове е едно от най-често срещаните при тях онкологични заболявания. Всеки трети мъж пие алкохол в количества, които се смятат за рискови. По-младите пък се хвърлят на наркотици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
5 основни правила за мъжкото здраве 
Женкар или егоист? Лекувайте мъжа с хомеопатия 
Кои са 10-те най-големи страхове на мъжете 
Храните, които разболяват мъжа 
Тест на венозна кръв сочи има ли рак на простатата 

Други рискови фактори при мъжете са наднорменото тегло, диабетът и високото кръвно. Учените от института „Роберт Кох“ смятат, че има голяма нужда от действия по отношение на профилактиката при мъжете. Те препоръчват да се правят повече акции, специално насочени към тази целева група. Докладът посочва и някои положителни неща за Германия: все повече мъже посещават прегледите за ранно откриване на рака на дебелото черво (колоноскопия). За профилактиката на рака на простатата ентусиазмът е по-малък. Две трети от немците спортуват, но едва една четвърт го прави достатъчно продължително.
Личният живот има голямо значение за здравето. При мъжете без семейна обвързаност над 30 г. рискът от нездравословен живот и болест е много по-голям. Един от сериозните здравословни проблеми при силния пол са еректилните смущения. Мъжете по-често се заразяват с болести, предавани по полов път.
Психичните смущения и заболявания ги засягат по-рядко от жените, затова пък по-често се подхлъзват към различни зависимости (алкохол, наркотици и други). Мъжете по-често са извършители и жертва на насилие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -