сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМозъкът може да възстановява неврони след инсулт

Мозъкът може да възстановява неврони след инсулт

Мозъкът може да възстановява неврони след прекаран инсулт. Това установиха учени от Университета в Лунд и Института Каролинска. Те откриха механизъм за производството на нови нервни клетки. При най-често срещания инсулт – исхемичния, който се причинява от кръвен съсирек, се блокира притока на кръв и кислород, а нервните клетки умират.

Специалистите причинили умишлено инсулт при мишки. Оказва се, че астроцитите започват да формират малки нервни клетки в повредената част на мозъка, предаде The Hindu Business Line. Тези клетки след това се трансформирали във възрастни неврони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Бананите пазят от инсулт при менопауза
Бактерии всъщност провокират инфаркти и инсулти
Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час 

Това е първата научна работа, която разкрива способността на астроцитите да образуват нови клетки. Специалистите успели да определят сигнален механизъм, който регулира преобразуването на астроцитите в неврони. В здравите части на мозъка сигналният механизъм е активен и не позволява такова преобразуване. След инсулт механизмът се потиска, което води до образуването на нови клетки.

Интересното е, че дори когато учените блокирали механизма за сигнализация при здрави мишки, астроцитите все едно образували нови нервни клетки. Това означава, че не само инсултът активира латентния процес в астроцитите. Той може да се активира във всички ситуации на нараняване или заболяване на мозъка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -