Бактерии всъщност провокират инфаркти и инсулти

PRINT

Известно е, че постоянният стрес увеличава риска от сърдечни атаки. Микробиологът Дейвид Дейвис от университета в Бригам обаче допълва, че има още нещо – при стрес се активират бактериите, разположени по стените на артериите. Те са виновни за мастните отлагания в тях, които запушват съдовете с годините, пише Live Science.

Най-честата причина за инфарктите е атеросклерозата, която се развива с годините. Натрупаната по стените на артериите плака се къса и парченцата образуват тромби, които може да запушат важен кръвоносен съд. Там, където има плака, съдовете са обитавани от бактерии, които образуват биофилм по стените. Учените смятат, че при стрес бактериите отделят ензими, които може да станат причина плаката да се разкъса. Тази теза обаче трябва да бъде доказана.

Експертите анализирали бактериите в сънните артерии на 15 пациенти с атеросклероза. Оказало се, че там живеят поне 10 вида микроорганизми. Повечето от тези бактерии предизвикват кариес и обикновено присъстват върху кожата. Някои се намират и в стомашно-чревния тракт.

Установено било още, че 6 от 15 кръвоносни съдове с плака са обитавани от Pseudomonas Aeruginosa. Тази бактерия живее в почвата и водата. Ако попадне в открита рана, може да се развие сериозна инфекция. Попадне ли в очите пък, може да се развие слепота. Биофилмът, който Pseudomonas образува, започва да се разпространява под влияние на норадреналин – един от хормоните на стреса. Това показал експеримент, при който бактерията била отгледана в лаборатория върху стените на силиконова тръба.

Размножаването на бактериите в организма по принцип се ограничава от минималния размер на желязо в свободна форма в кръвта. Но отделянето на норадреналин води до покачване на нивата на желязото. Бактериите се опитват да получат максимално количество желязо и така се размножават бързо.

В този процес те освобождават ензими, които им позволяват да се отделят от лепкавия биофилм. Тези ензими вероятно имат способността да разтварят и частично да отслабват структурата на заобикалящата тъкан, която обикновено не позволява на плаката да навлезе в кръвообращението. Така се стига до откъсване на големи атеросклеротични плаки, които може да запушат съда.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Бактерии всъщност провокират инфаркти и инсулти беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *