събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да свикнем със смяната на часа 2023 г.

Как да свикнем със смяната на часа 2023 г.

Смяната на часа създава дискомфорт на много хора, особено тази през пролетта, когато местим стрелките един час напред. Така ще бъде и през 2023 година. В понеделник трябва да ставаме час по-рано и целият дневен график се измества изведнъж. Сънливост, умора през целия ден са често срещани в периода на адаптация. Като се добавя и симптомите на обичайната по това време на годината пролетна умора, става ясно, защо на местенето на стрелките се гледа с неприязън.

Има начини обаче да надхитрим вътрешния мързеливец и да се адаптираме по-бързо и по-лесно към промяната. Ето какво казват експертите по този въпроси. Дават съвети за смяна на режима при възрастните и при децата.

Цикълът сън-събуждане играе роля

Но защо някои хора да приемат смяната на времето толкова зле? Основната причина може би се дължи на факта, че вътрешният часовник не съвпада с външния, казва д-р Кнегиня Рихтер. Тя е специалист по съня в Нюрнберг, Германия. „Хората са изобретили часовника, за да структурират дейностите си. Но ако трябваше да следваме нашия цикъл сън-събуждане напълно независимо от времето, за много хора той би бил по-дълъг или по-кратък от 24 часа”, допълва тя.

С промяната на часовника към лятно време най-много страдат хората, които имат по-дълъг цикъл на сън-събуждане от 24-часовия цикъл. Ако вътрешният часовник на един човек предполага 25-часов ден, то на него ще му липсва един час. Това вече има по-голяма тежест.

Сънят се влошава след 55 години

Има хора, които така или иначе спят лошо. На тях също им е по-трудно да се справят с промяната на времето. Възрастта също може да играе роля в това. „От 55-годишна възраст епифизната жлеза в мозъка освобождава по-малко мелатонин, хормона на съня“, казва д-р Рихтер. Това може да бъде рисков фактор за нарушения на съня и по този начин да ви направи по-чувствителни към смяната на времето.

Ако имате затруднения със заспиването вечер, може няколко дни да вземате таблетка мелатонин преди лягане.

Нашите очаквания също могат да повлияят на това колко добре ще се справим с началото на лятното часово време. Реакцията е психологическа. Недоволството, предварителната нагласа, че ще сме недоспали, оказват влияние. Мисълта се намества в съзнанието ни дни предварително и безсънието е програмирано.

Ако знаем, че сме чувствителни към промяната в часа, може да се програмираме: О, и тази седмица ще спя лошо. Самата мисъл се превръща в източник на стрес, още повече, ако ходим на работа и спазваме някакъв установен дневен график по часове.
Има различни подходи, трикове, които помагат да се справим по-леко с прехода.

Лягайте си малко по-рано, ставайте малко по-рано

Като начало – отнасяйте се към промяната на времето с малко повече спокойствие. Опитайте и следното. В дните преди смяната на часа си лягайте си с четвърт час по-рано. Също така настройвайте будилника малко по-рано. Така бавно ще се адаптирате към новото време.

В неделя, когато се събуждате по новото време, опитайте да не лежите до късно. Станете малко по-рано от обичайното, дори да не е чак толкова рано като за работа. Така шокът в понеделник сутрин няма да е толкова голям.

Оставете завесите дръпнати, нека светлината ви буди

Друг съвет от експерта по съня: Повече светлина! Колкото повече светлина получаваме през деня, толкова повече енергия чувстваме и толкова по-лесно се справяме с проблеми като смяната на времето. Използвайте всеки миг, за да се порадвате на пролетното слънце.

Оставете завесите дръпнати. Така светлината сутрин ще ви събужда по естествен начин.

Чист въздух и упражнения ще ви ободрят

Чистият въздух и движението също раздвижват кръвообращението и ободряват. Опитайте няколко минути лесни физически упражнения пред отворения прозорец. Също и бърза разходка навън в обедната почивка.

За да заспивате по-лесно вечер, трябва да имате активна фаза през деня. Това не означава да пиете допълнително кафе или много енергийни напитки. За превъзбудената нервна система е по-трудно да изключи вечер и съответно човек не може да заспи навреме. Нощната почивка не носи желаната отмора.

дете момиче

Как да помогнем на децата да приемат по-лесно смяната на часа

На децата, особено на най-малките, им е още по-трудно да се адаптират към промените. Подготовката при тях трябва да започне няколко дни по-рано. Измествайте постепенно дневният им режим – хранене и лягане, с 10 минути по-рано.

За малчуганите също важи правилото за повече движение на чист въздух. Вечерята да бъде лека и според новото време.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -