сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да преодолеем смяната на часа

Как да преодолеем смяната на часа

Всяка година европейските държави сменят два пъти в годината часовото време. От това страда вътрешният ни часовник, който трябва да се адаптира към новия ритъм. Много хора се оплакват, че в първата седмица след смяната на времето са уморени и недоспали. Можем да преодолеем за няколко дни неразположението, свързано с необходимостта да ставаме и лягаме по-рано или по-късно, казва д-р Ян-Дирк Фаутек от Германия.

Една от причините да се събуждаме недоспали е, че не можем да приучим тялото си веднага да заспива един час по-рано вечер. Това автоматично означава, че повечето хора спят с поне един час по-малко през първите дни. Ако се опитаме да компенсираме с повече кафе през деня, това само завърта омагьосания кръг. Затруднява заспиването вечер и дълбокия сън през нощта.

Вътрешният ни часовник е в мозъка на нивото на очите

стрес безсъние трудно заспиване

Съществува ли въобще в човешкия организъм такова място, което усеща часа? Да, то се намира в мозъка на височината на очите, казва докторът. Тази област в сивото вещество обвързва функциите на тялото с часовете на денонощието. То се ориентира по светлината и тъмнината, като създава 24-часовия ритъм на активност и почивка.

Смяната на часа е временно натоварване на организма, защото за много кратко време – едно денонощие, трябва да пренастроим целия си ритъм. Това включва обмяната на веществата, хормоните, мозъчната дейност. Промяната отнема доста енергия. Много хора се чувстват в продължение на дни уморени и с лошо настроение. Ако човек например е ставал преди в 7 часа, то организмът му е свикнал да се подготвя за бодърстването 20 мин. по-рано. Кръвното се повишава, спира производството на мелатонин – хормона на съня, а обмяната на веществата се активира. Сега в първите дни след смяната на времето човек трябва да се разбуди преди този процес да се е активирал.

„Совите“ са по-засегнати от „чучулигите“

Повече страдат хората, които са „сови“ – т.е. са по-активни вечер. За тях ставането с един час по-рано сутрин е истинско мъчение, сънят им не е пълноценен. Могат да си помогнат, ако се придържат към един и същ дневен режим. Трябва да си лягат вечер навреме, дори ако още не им се спи.

Това правило важи особено за младежите. Тип активност „сови“ или „чучулиги“ (бодри са сутрин) се определя до известна степен и от възрастта – юношите много по-често са „сови“. Точно те обаче трябва да стават рано за училище.

Как да пренастроим вътрешния си часовник?

безсъние заспивам трудно

На първо място д-р Фаутек съветва: Независимо колко сте спали през нощта, веднага след ставане пуснете в жилището си възможно повече свеж въздух и светлина! Това ще освежи тялото, ще подскаже на вътрешния ви часовник, че е време за активната фаза от деня.

Съвет №2 е да си създадете изкуствена нощ. Осигурете добро затъмняване на стаята, където спите. Поне час преди лягане избягвайте да стоите пред екран, независимо дали  лаптоп, таблет или смартфон. Мониторите им излъчват синя светлина, която сигнализира на мозъка да бъде активен.

Избягвайте късната вечеря, както и прекаляването с алкохола. Претоварването на стомаха няма да ви позволи да се отпуснете добре!

Лекарите препоръчват да прекарваме повече време навън, а вечер да си направим собствен ритуал за отпускане – лека музика, приятна книга или медитация. Физическата активност през деня ще спомогне да нормализиране на циркадните ритми за бодърстване и сън.

Храната трябва да е богата на калций (сирене, мляко). Той се съдържа и в замразени ягодоплодни, сок от касис, прясно изцедени портокали. Има го повече в козето мляко.

Важно е да приемаме повече минерали и микроелементи чрез храната, а това може да стане чрез включване на повече пресни или замразени продукти. Не подценявайте замразените плодове и зеленчуци, те са брани в пика на зреенето им и съдържат повече полезни вещества от другите, отглеждани в оранжерии през зимата или докарани от далечни дестинации.

Добавки, които помагат да се отпуснем и спим добре

Не на последно място ще споменем, че има и редица добавки, които може да ви помогнат да спите пълноценно. Идеята е да не се вземат приспивателни, които може да имат странични ефекти, а само препарати, които временно да ви помогнат в пренастройването.

Магнезият например е важен не само за работата на мускулите, но и за правилното функциониране на сърцето и нервите. Няма да навреди, ако за определен период от време вземате вечер или в късния следобед някакъв препарат с този минерал. Добре е да си осигурите и витамини от групата В, тъй като магнезията се усвоява с тяхно участие.

Има редица билки, които помагат да отпуснем нервите и да заспим сладко. Такива са маточина, валериана и други. Ако не ви се варят чайове, има и готови билкови капки в аптеката.

Напоследък все повече се говори за ролята на мелатонина – хормон на съня. Той регулира ритъма ден-нощ на човека. Науката вече е установило, че запасите му в организма намаляват с напредването на възрастта. Причините за ниските му нива, които водят и до трудности със съня, са навикът да стоим вечер до късно пред монитори, продължителен стрес, прекаляване с алкохол и др.  Няма проблем да го приемате като добавка известно време, но все пак прочетете внимателно листовката на препарата, който сте избрали.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -