вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГоренето на ароматни пръчици е вредно за белия дроб

Горенето на ароматни пръчици е вредно за белия дроб

Горенето на ароматни пръчици е популярно по целия свят. Те създават приятна атмосфера в стаята, но в същото време предизвикват възпаление в белодробните клетки, предупреждават учени от университета на Северна Каролина. Пръчиците дразнят също очите, носа, кожата и провокират симптоми на астма, ХОББ, главоболие, влошаване на състоянието на пациенти със сърдечна, промени в структурата на белите дробове.

За да стигнат до този извод, учените измервали в продължение на три часа нивото на замърсяване на въздуха по няколко показателя – концентрацията на частици и газове, включително въглероден оксид, серен диоксид, азотни оксиди и формалдехид. Експертите проверили ефекта им върху човешките бели дробове. Станало ясно, че те предизвикват възпалителна реакция.

 

Ароматните пръчици, които са много разпространени в Близкия изток, обикновено изработени от алоено дърво. То отделя ароматно съединение като защита срещу гъбични инфекции. В състава на пръчиците влизат още сандалово дърво и етерични масла. В експеримент учените изложили клетки от човешки бял дроб на влиянието на ароматния дим от пръчиците в продължение на 24 часа. Като резултат се получило възпаление подобно на астмата и реакция като при вдишване на цигарен дим.

Източник: Science Daily

Свързани теми: Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух

Повече време на слънце облекчава астмата

МАЙ: Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -