Повече време на слънце облекчава астмата

PRINT
астма при деца

Времето, което прекарват страдащите от астма на слънце, облекчава болестта им, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британски лекари. Екип от лондонския Кингс колидж свърза ниските нива на витамин D, който се синтезира от тялото при излагане на слънчева светлина, с влошаване на симптомите.

Лекуването на пациенти с витамин D обаче още не е пробвано. Хората с астма дишат трудно, когато дихателните им пътища се възпалят и подуят, защото така те се стесняват. Повечето получават срещу симптомите стероиди, но те не са ефикасни за всички. „Знаем, че тези с високи нива на витамин D контролират по-добре астмата си. Връзката е доста поразителна“ – каза проф. Катрин Хориловиц от екипа.

Учените изследват въздействието на витамина върху химикала интерлевкин-17 в тялото. Той има важна роля в имунната система и помага срещу инфекциите. Когато нивата му са прекалено високи, обаче причинява проблеми. Участието му в астмата е доказано. Британските учени доказват, че витамин D намалява нивата на интерлевкин-17, когато е добавен към кръвните проби от 28 пациенти.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Повече време на слънце облекчава астмата беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *