Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух

PRINT

Продължителното излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици увеличава риска от белодробен рак, дори ако замърсяването е по-ниско в сравнение с минималните европейски стандарти за качество на въздуха, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. В краткосрочен план замърсяването на въздуха увеличава риска от хоспитализиране и смърт от сърдечна недостатъчност, показват резултатите от друго изследване.

Частиците се отличават една от друга по размерите си. Съществуват т.нар. фини прахови частици РМ10 и РМ2,5. Като анализирали резултатите от 17 европейски проучвания, обхванали 313 000 участници, европейски учени под ръководството на Оле Рашу-Нилсен от Датския институт по епидемиология на рака
установиха, че нарастването на замърсяването с частици РМ2,5 с 5 микрограма на кубичен метър увеличава риска от белодробен рак с 18 на сто. Нарастването на замърсяването с частици РМ10 с 10  микрограма на кубичен метър пък увеличава този риск с 22 на сто.

Единствените норми на Европейския съюз за качеството на въздуха са 40 микрограма на кубичен метър за частиците РМ10 и 25 микрограма на кубичен метър за РМ2,5. СЗО препоръчва излагането да се ограничи до 20 микрограма на кубичен метър за частиците РМ10 и до 10 микрограма на кубичен метър за РМ2,5.
Авторите на изследването обаче констатирали, че рискът от белодробен рак съществува дори при по-малки количества фини частици във въздуха в сравнение с европейските норми.

Учените увериха, че не открили праг, под който подобен риск не съществува. В рамките на другото изследване учени от университета на Единбург, Шотландия, анализирали резултатите от 35 проучвания, за да преценят въздействието не само на тези частици, но и на други атмосферни замърсители, като въглеродния моноксид, серния диоксид, азотния диоксид, озона. Учените заключили, че с изключение на озона, дори краткосрочно излагане на тези замърсители увеличава риска от настаняване в болница и смърт от сърдечна недостатъчност с 2-3 на сто. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. „Лансет“.

Свързани теми: Дребноклетъчният рак на белия дроб е по-агресивен

Сред първите 10 в света сме с най-много пушачи, две трети от децата дишат дим у дома

Често бъркат пулмоналната хипертония с астма

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *