Учени: Не генни мутации, а слабата имунна система е причина за рак!

PRINT
тимусна жлеза

Не генетичните мутации, а състоянието на имунната система е основната причина за появата на рака. Това е основният извод от мащабно проучване на Университета в Дънди. Научната работа е публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

В момента генетичните мутации се смятат за основен рисков фактор за развитието на онкологичните заболявания. Това разбиране обаче не хвърля светлина върху един озадачаващ факт – мъжете страдат от рак по-често от жените. Теорията с генетичните мутации не може да отговори защо това е така.

Имунната система на мъжете старее по-бързо

Ако обаче фокусът се премести върху имунната система, обяснението е ясно. Оказва се, че имунната система на мъжете е по-малко устойчива на стареенето. При силния пол тя отслабва по-изразено с годините, затова и при тях рискът нараства значително. Учените стигат до тези заключения, след като анализирали данни за два милиона случая на рак при хора на възраст 18-70 години.

В основата на процеса на стареене на имунната система е изсъхването на тимусната жлеза. Тя се намира в средната част на гръдния кош зад гръдната кост. Играе важна роля за имунната система, защото е съществена част от лимфатичната система. Тимусната жлеза постоянно нараства до момента на полово съзряване. След това тя бавно започва да се свива. Постепенно нейната лимфатична тъкан бива заместена от мастна и съединителна тъкан.

В млади години тимусната жлеза обучава имунната система да се справя с болестотворните причинители. След свиването й задачата по образуване и обучаване на Т-клетките (Т-лимфоцити), които спадат към белите кръвни телца, се поема от лимфните възли, костния мозък и далака.

Тимусната жлеза се свива два пъти на всеки 16 г.

В тимусната жлеза се произвеждат имунните Т-клетки. По думите на учените жлезата намалява размера си приблизително два пъти на всеки 16 години. Това, разбира се, дава отражение върху концентрацията на Т-клетки, която намалява. Оттам и рискът от рак се повишава.

Дори в организма на съвсем здравите хора непрекъснато се образуват мутирали клетки, които имат потенциал да се превърнат в ракови. Ако имунната система е в добро състояние, нейните клетки извършват системен контрол на “дефектните” клетки, които биват унищожавани веднага.

Вижте още: Ракът – това са поне 200 различни болести!

Намаляването на Т-клетките под критичния праг става причина раковите клетки да започнат да печелят битката с имунната система. Учените от Университета в Дънди дори изчислили този критичен праг, след който ситуацията се променя в полза на рака. Изчислението се прави по специална формула, като се вземе предвид възрастта, пропорционална на производството на Т клетки. Експертите смятат, че изводите им са изключително важни с оглед профилактиката на рака. Според тях предпазването може да се случи, ако се разработят методи и лекарства, които да подпомагат  работата на тимусната жлеза. Разглеждат се също различни варианти за трансплантация или регенерация с цел повишаване на концентрацията на Т-клетките.

[Общо: 9    Средно: 2.4/5]
Учени: Не генни мутации, а слабата имунна система е причина за рак! беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *