Реклама
Начало Новини Учени: Не генни мутации, а слабата имунна система е причина за рак!

Учени: Не генни мутации, а слабата имунна система е причина за рак!

0
тимусна жлеза
Реклама

Не генетичните мутации, а състоянието на имунната система е основната причина за появата на рака. Това е основният извод от мащабно проучване на Университета в Дънди. Научната работа е публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

В момента генетичните мутации се смятат за основен рисков фактор за развитието на онкологичните заболявания. Това разбиране обаче не хвърля светлина върху един озадачаващ факт – мъжете страдат от рак по-често от жените. Теорията с генетичните мутации не може да отговори защо това е така.

Имунната система на мъжете старее по-бързо

Ако обаче фокусът се премести върху имунната система, обяснението е ясно. Оказва се, че имунната система на мъжете е по-малко устойчива на стареенето. При силния пол тя отслабва по-изразено с годините, затова и при тях рискът нараства значително. Учените стигат до тези заключения, след като анализирали данни за два милиона случая на рак при хора на възраст 18-70 години.

Реклама

В основата на процеса на стареене на имунната система е изсъхването на тимусната жлеза. Тя се намира в средната част на гръдния кош зад гръдната кост. Играе важна роля за имунната система, защото е съществена част от лимфатичната система. Тимусната жлеза постоянно нараства до момента на полово съзряване. След това тя бавно започва да се свива. Постепенно нейната лимфатична тъкан бива заместена от мастна и съединителна тъкан.

В млади години тимусната жлеза обучава имунната система да се справя с болестотворните причинители. След свиването й задачата по образуване и обучаване на Т-клетките (Т-лимфоцити), които спадат към белите кръвни телца, се поема от лимфните възли, костния мозък и далака.

Тимусната жлеза се свива два пъти на всеки 16 г.

В тимусната жлеза се произвеждат имунните Т-клетки. По думите на учените жлезата намалява размера си приблизително два пъти на всеки 16 години. Това, разбира се, дава отражение върху концентрацията на Т-клетки, която намалява. Оттам и рискът от рак се повишава.

Дори в организма на съвсем здравите хора непрекъснато се образуват мутирали клетки, които имат потенциал да се превърнат в ракови. Ако имунната система е в добро състояние, нейните клетки извършват системен контрол на “дефектните” клетки, които биват унищожавани веднага.

Вижте още: Ракът – това са поне 200 различни болести!

Намаляването на Т-клетките под критичния праг става причина раковите клетки да започнат да печелят битката с имунната система. Учените от Университета в Дънди дори изчислили този критичен праг, след който ситуацията се променя в полза на рака. Изчислението се прави по специална формула, като се вземе предвид възрастта, пропорционална на производството на Т клетки. Експертите смятат, че изводите им са изключително важни с оглед профилактиката на рака. Според тях предпазването може да се случи, ако се разработят методи и лекарства, които да подпомагат  работата на тимусната жлеза. Разглеждат се също различни варианти за трансплантация или регенерация с цел повишаване на концентрацията на Т-клетките.

Реклама

Exit mobile version