Шизофренията може да е автоимунно заболяване

PRINT
шизофрения симптоми лекарства

Един от 10 случая на шизофрения може да е заради автоимунна реакция, насочена срещу мозъчните клетки, съобщават изследователите от Оксфорд. Болестта поражда психоза, халюцинации и параноя. Смята се, че те са провокирани от твърде активни пътища на допаминовите сигнални пътища, пише New Scientist.

Антитела водят до възпаление на мозъка

Предишно проучване пък показва, че антитела, насочени срещу рецептора NMDA, разположен върху невроните, причиняват възпаление на мозъка. В резултат настъпват епилептични припадъци, кома, а понякога и психоза. Нови проучвания откриват антитела и в кръвта на хора, които имат само психоза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аутизъм, депресия и шизофрения с общ произход?
Откриват шизофрения по погледа с 98% точност
Инфекции в детството могат да отключат шизофрения

Екипът на Белинда Ленъкс от университета в Оксфорд проверява 46 души за наличието на антитела. При всички тях наскоро се е проявила психоза. При 6% от пациентите присъстват антитела, засягащи невроните. Сега Ленъкс организира по-мащабно проучване и смята, че процесът може да е свързан и с други антитела. Този път се изследват 240 души с шизофрения. При тях приблизително у 6% са намерени антитела към мозъчните клетки. Но понякога тези антитела не се откривали, но пък имало автоимунен процес (това се установявало във всеки 10-и случай). Според учените в тези случаи са замесени други антитела.

Имуносупресивната терапия като изчистването на антителата от кръвта е използван вече успешно за лечение на някои случаи на шизофрения, развита като имунен отговор на организма. Но засега не са провеждани пълноценни изпитания по всички правила на науката за новата технология. Тези антитела рядко се наблюдават при хора, страдащи от заболяването повече години. Това означава, че терапията работи само в началото. Неизвестните засега на медицината антитела умират в началото на болестните прояви, оставяйки обаче трайни щети.

 

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Шизофренията може да е автоимунно заболяване беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *