Откриват шизофрения по погледа с 98% точност

PRINT
око болка в очите подути клепачи

Тест, който разпознава почти със 100-процентова точност шизофрениците по движението на очите им, разработиха учени от Шотландия. Необичайното поведение на погледа отдавна се свързва с психични проблеми. Новият метод обаче може да разграничи абсолютно точно хората със и без шизофрения.

Заболяването е вид психоза, която обединява отделни разстройства със своя специфика. При изследванията си екипът от Университета на Абърдийн документира проблеми при шизофрениците, когато следят бавно движещи се предмети. Движението на очите не успява да следи обекта и изостава, но пък после наваксва с рязък скок, наречен от учените каскада. Освен това е установено, че шизофрениците трудно концентрират погледа си, се казва в изследването. То е публикувано в сп. „Биологична психология“.

При свободното наблюдение на картина от ежедневието хората с нормално здраве имали типична подвижност на очите, като „сканирали“ картината с поглед. При шизофрениците поведението на погледа било извън нормите. При третата задача – фиксирането върху обект, хората с психични проблеми изпитвали трудности да се задържат в една точка. Известно е от повече от 100 години, че хората с психични проблеми имат нарушения в движението на очите. До нашето изследване никой не смяташе, че тези отклонения са достатъчно изявени, за да бъдат използвани като потенциални клинични диагностични биомаркери, обяснява д-р Филип Бенсон.

След приключване на експеримента екипът използвал няколко модела, за да обработи и да създаде алгоритми. Те били тествани, като ги приложили към изследванията на други контролни групи. Амбицията на учените е моделът, който има 98-процентова точност, да се използва в рутинната клинична практика в бъдеще. Той е семпъл, евтин и може да се проведе за минути. Следващата цел на изследователите е да установят на какъв етап от психозата се наблюдават за първи път нарушенията в зрението и могат ли да се използват като маркери за започване на ранно лечение.

Свързани теми: Евтин антибиотик лекувал шизофрения

Творците имали по-често психични отклонения

Мозъкът имал свой източник на младост

СНИМКА: SXC

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Откриват шизофрения по погледа с 98% точност беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *