сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХрани с витамин С пазят от инсулт

Храни с витамин С пазят от инсулт

Консумирането на храни, богати на витамин С като портокали, папая, чушки, броколи или ягоди, може да намали риска от хеморагичен инсулт, предаде агенция Синхуа. Това било доказано с експеримент при 65 доброволци, оцелели след разкъсване на кръвоносен съд в мозъка, и 65 здрави хора (контролна група). Хеморагичен инсулт не е толкова разпространен, колкото исхемичния, но пък е много по-опасен.

Експертите измерили нивата на витамин С в кръвта на доброволците. Като цяло нормалната концентрация на витамин е установена при 41% от участниците в изследването. При други 45% – била намалена, а в 14% е установен дефицит на витамин C. Като цяло хората, които прекарали инсулт, имали намалена концентрация на витамин C, а хората, които не страдали от подобно заболяване, имали нормални нива на витамина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аминокиселина може да замести аспирина за профилактика на инфаркта
Комбинацията от антибиотици и разреждащи кръвта медикаменти е опасна
Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт

Стефан Вание от университетската болница Понтшелу подчертава, че дефицитът на витамин C трябва да се добави в списъка на рисковите фактори за инсулт наред с високото кръвно налягане, алкохола и наднорменото тегло. Известно е, че витамин С регулира кръвното налягане, спомага за производството на колаген в костите, кожата и други тъкани. В предишни проучвания липсата на витамина е свързвана с риска от сърдечно-съдови заболявания.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -