Промени в храненето може да заместят лекарствата за киселини

PRINT
киселини парене болки в стомаха

Промените в начина на хранене могат да помогнат в много случаи също толкова ефективно, колкото и хапчетата за киселини. Това твърди експертът Крейг Залван от Ню Йоркския Медицински колеж. Той смята, че намаляването на неприятните симптоми – парене и усещане за киселини в стомаха, могат да се намалят като се вземе предвид ензима пепсин. Той е отговорен за разграждането на протеините. Попадне ли обаче заедно с киселото стомашно съдържимо в хранопровода, може да го увреди. Клетките му се променят с времето, като в най-тежките случаи може да се развие до рак на хранопровода.

Каква е връзката между животинските продукти и киселините

Експертите проверили ефекта от диета с възможно най-малко животински мазнини. Пациенти, които имали диагноза гастроезофагиален рефлукс, трябвало да се изхранват на 90-95% с растителна храна – плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки. Седмично те изяждали не повече от 100 г месо. Ограничени били и млечните продукти като сирене, яйца и кисело мляко. Ограничаването на животинските протеини лимитира и отделянето на ензима пепсин, който е съучастник за възникването на оплакванията. 

Пациентите получили и традиционните препоръки за хранене при киселини – да се избягват мазните и пикантни храни, както и алкохол, кафе и газирано.

Алкална вода неутрализира киселината

Участниците в проучването следвали и още едно важно правило – приемало алкална вода като единствена напитка. Тя не само неутрализира стомашните киселини, но и отнема разрушителната сила на ензима пепсин. Алкалната вода се получава или чрез специален апарат, или като в обикновена питейна вода се добави сода бикарбонат.

Резултатът от промяната в диетата на тези 184 пациенти с рефлукс бил изненадващ. Преди това те не били лекувани за киселини с медикаменти. 99 души, които 6 седмици изкарали на такъв режим, накрая се чувствали дори по-добре, отколкото онези, които приемали лекарства – инхибитори на протонната помпа.   

Все пак има една особеност. Пациентите в проучването страдали от една специфична форма на рефлукс – ларингофагиален. При него не се наблюдават класическите симптоми като при киселини като кисело оригване и болки зад гръдната кост. При тях симптомите са свързани с раздразнения хранопровод, одрезгавяване на гласа, трудно преглъщане, усещане за буца в гърлото.

Крайните лишения в храненето едва ли ще може да се прилагат дълго

Освен това проучването не може да гарантира, колко дълго ще трае резултатът, постигнат с подобна промяна в храненето. Възможно е такава радикална промяна да се възприема като твърде тежка от някои пациенти. Повечето от тях обаче смятат, че могат трайно да променят навиците си по отношение на месото и да ядат по-малко от него. Това също е нещо, тъй като евентуалната терапия с лекарства за киселини ще е с ниски дози. При пестеливото им дозиране обикновено не се наблюдават негативните странични ефекти от инхибиторите на протонната помпа, които настъпват при дългосрочна употреба.

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 8    Средно: 3/5]
Промени в храненето може да заместят лекарствата за киселини беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *