Ново обяснение защо аутистите избягват да гледат други в очите

PRINT
аутизъм аутисти

Децата с аутизъм нарочно избягват контакта с очи. Този признак се смята за един от основните симптоми  на аутизма. Досега обаче няма научно обяснение, на какво се дължи това. Ново проучване на Центъра за аутизъм Marcus в Атланта и  Университета по медицина „Емъри“ е разработило нов инструмент за измерване на контакта с очи. То излиза с изненадващи заключения. Според учените аутистите не избягват контакта с очи целенасочено. Те просто не могат да разчетат социалната информация, която хората си предават с очи.

Зрителният контакт е прекалено голям стрес за тях

Важно е това да се разбере, защото може да даде едно различно разбиране за аутизма, посочват учените. Изводите биха помогнали за разработване на нови подходи за лечение и по-добро разбиране на основата на аутизма в мозъка.

Според експертите обясненията за този симптом на аутизма са две. Първото гласи, че децата с аутизъм избягват контакт с очите, защото го приемат за стресиращо и негативно. Другото обяснение е, че те не възприемат социалните сигнали чрез очите като особено значими или важни. На базата на тези обяснения вече са разработени и тествани различен тип лечение на аутизъм – с лекарства и поведенческа терапия.

Новото проучване е проведено в деня, когато децата са били диагностицирана за първи път. То показало, че малките не избягват активно контакт с очи, че не възприемат очите на другите хора като отблъскващи. Просто малчуганите с аутизъм явно не могат да разчетат социалната значимост на контакт с очите.

Вижте още:  Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм

Учените тествали вниманието на 86 малки пациенти с помощта на специално изработено видео. Преди всяко филмче била показвана картинка, която улавя вниманието на детето. В един момент когато те поглеждали отново към картинката, се оказвало, че гледат в очите на друг човек. Повтаряйки този трик многократно, експертите установяват, че малките деца с аутизъм продължавали да гледат човека право в очите. Подобно на своите връстници без аутизъм те не не се опитвали да избегнат този контакт по никакъв начин.

Не разбират социалното значение на погледа

Въпреки това в следващи тестове, когато децата били изложени на различни по значимост социални контакти с очи, аутистите гледали по-малко в очите на другите хора, отколкото връстниците им без аутизъм. „Тези резултати са в разрез с идеята, че малките деца с аутизъм активно избягват контакт с очите“, каза един от учените – Уорън Джоунс. „Те търсят по-малко контакт с очи, не защото изпитват отвращение към това, а защото не могат да разберат социалната значимост на това общуване.

За науката е важно да се изяснят първоначалните основни причини за намаляване на контакта с очи при аутистите. Някои възрастни пациенти и по-големи деца с аутизъм съобщават за чувство на тревожност, ако трябва да отговарят на контакта с очите. „Нашите резултати не влизат в противоречие с тези лични преживявания,“ подчертава Джоунс. „За децата с аутизъм социалните сигнали могат да бъдат объркващи. И тъй като децата растат и стават възрастни, тези сигнали могат да станат още по-трудни за разбиране.

Източник: News-Medical.net

[Общо: 7    Средно: 3.9/5]
Ново обяснение защо аутистите избягват да гледат други в очите беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *