понеделник, 18 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСамо електронни направления за болница от 1 август

Само електронни направления за болница от 1 август

От 1 август направлението за хоспитализация вече ще се издава само в електронен вид. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Припомняме, че от 1 юни всички направления в доболничната помощ станаха електронни и вече е достатъчно пациентът да каже само номера му, за да се прегледа при специалист.

Към 28 юли издадените електронни направления са над 44 хил., което показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление. Около 260 пациенти вече са постъпили в болница с изцяло дигитални документи. Очаква се промяната да стане гладко, тъй като са проведени много тестове. В тях са участвали не само големи университетски болници и областни болници, а и такива в по-малки населени места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и др.

Пациентът вече няма да разнася лист хартия до болницата

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да бъдат преносители на хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение.

До края на годината пациентското досие ще бъде допълнено

До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -