петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНОИ продължава да плаща за санаториум, ако има резервация до 12.09.

НОИ продължава да плаща за санаториум, ако има резервация до 12.09.

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще продължат да издават удостоверения за използване на парична помощ за профилактика и рехабилитация, но само на осигурените, които са си резервирали места в санаториуми до 12 септември 2013 г. включително.
Преди дни от институцията обявиха, че заради изчерпване на бюджета на програмата последните удостоверения ще се издават на 28 август. А последната дата, на която може да се постъпи в санаториум, е 12 септември. В последния ден за получаване на документите обаче се натрупаха огромни опашки пред поделенията на НОИ, което създаде физическа невъзможност хората да бъдат обслужени. Освен това и системата блокира за час. Вероятно това е причината да се удължи срокът за издаване на удостоверения, но не и времето за постъпване в почивната база за процедури.

Бюджетът на програмата за профилактика, по-популярна като евтините почивки през НОИ, всяка година се изчерпва преждевременно, но обикновено стига до октомври. Тази година обаче от института отчитат по-голям интерес. Програмата започна на 15 март с бюджет от 15.3 млн.лв. Вече са издадени над 30 000 удостоверения, като очакванията бяха за включване на още над 6000 осигурени. лица. Най-често се провежда рехабилитация за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Срещу осигуровките от НОИ плащат нощувки до 10 дни, част от храната и до 4 процедури на ден.

в. Сега

Свързани теми: НОИ плаща за санаториум на 40 000 работещи 

Рехабилитация раздвижва след инфаркт за две седмици

Физиотерапия при артрит и ендопротези

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -