Министър Москово иска хапчета за високо кръвно да са безплатни

PRINT
хапче, лекарства

Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно, съобщават от Министерството на здравеопазването. Министър Москов внесе предложение НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония. С тази диагноза в България са над 200 хил. пациенти.

В момента те доплащат за назначеното му лекарство от 50 до 75 процента. Министър Москов мотивира предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, с целите на Националната здравна стратегия 2020. Една от основните цели е подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания.

Социално значимите заболявания често водят до инвалидизиране, което пречи на пациентите да се справят с всекидневните си дейности. Много хора се отказват от лечение или намаляват предписаните им медикаменти, защото не могат да си позволят да плащат за тях. Вероятно затова България е една от страните в ЕС с висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония (високо кръвно) е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Министър Москово иска хапчета за високо кръвно да са безплатни беше последно модифицирана от: март 22nd, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *