сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКалцият се оказа важен за качеството на съня

Калцият се оказа важен за качеството на съня

Калцият традиционно се сочи като важен за костите. Оказва се обаче, че той е от голямо значение също и за високото качество на съня, пише Science Daily. Учени от Центъра RIKEN и Университета на Токио установили с изследвания, че фазите на съня зависят от активността на калциевите неврони. Освен това механизмът, свързан с калциевите йони контролира продължителността на нощната почивка.

Това откритие преобръща схващанията и сегашните подходи за лечение на редица нарушения като безсъние, сънна апнея и някои невродегенеративни заболявания. Учените използвали модел на съня, който позволил да се идентифицират седем гени, свързани с будната фаза и тази на съня.

Те направили експеримент с 21 опитни мишки. При 7 от тях се наблюдава значителни промени в продължителността на съня. Доказано е, че притокът на калциеви йони в невроните са необходими за сън, а оттеглянето на калциевите йони – за събуждането. Това откритие хвърля светлина върху една от най-важните физиологични функции на организма. Идентифицираните гени могат да бъдат предмет на нови проучвания и да дадат основа за ново поколение сънотворни.

Свързани публикации

1 коментар

  1. сънотворни? не! ВИТАМИН-D3 не случайно лекува депресия, която пък се появява от лош сън.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -