четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политика195 медиатори в страната ще агитират ромите да ходят на лекар

195 медиатори в страната ще агитират ромите да ходят на лекар

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ официално бе открито обучението за здравни медиатори – випуск 2016 г. В България мрежата на здравните медиатори продължава да се увеличава и през тази година още 53 души ще бъдат обучени от преподаватели във Факултета по обществено здраве към МУ-София, медицински специалисти и представители на неправителствения сектор.

Мрежата от медиатори е уникален български опит, който позволява да се повиши здравната култура на малцинствата и да се подобри достъпът им до медицинска помощ. Благодарение на труда на медиаторите, които са назначени към общините, се подобри значително обхватът на имунизираните в тези етнически групи. Това е особено важно, като се има предвид епидемията от морбили у нас през 2010 г.

Проф. Магдалена Александрова и проф. Ивайло Търнев
Проф. Магдалена Александрова и проф. Ивайло Търнев присъстваха на старта на обучението

Обучението се организира за пета поредна година съвместно от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ-София. Част от обучените здравни медиатори са подкрепени от ГлаксоСмитКлайн по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който стартира в България през 2010 г. и се разшири в четири европейски държави – България, Румъния, Словакия и Унгария. Целта му е да създаде устойчива мрежа от здравни медиатори в тези държави, които да допринесат за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести и намаляване нивата на детската смъртност сред уязвимите групи от ромски произход.

Новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община. Основни критерии за избора им са да имат минимум завършено средно образование, принадлежност към общността, в която ще работят, добро познаване на проблемите на общността и съпричастност, владеене на езика/езиците на общността. Новите здравни медиатори ще работят в общините Разлог, Айтос, Бургас, Камено, Карнобат, Малко Търново, Средец, Девня, Провадия, Елена, Златарица, Павликени, Генерал Тошево, Добричка, Кърджали, Белоградчик, Монтана, Перущица, Първомай, Пещера, Исперих, Лозница, Разград, Самуил, Русе, Ветово, Иваново, Нова Загора, Сливен, Ботевград, , Николаево, Раднево, Чирпан, Димитровград, Харманли, Венец, Върбица, Каолиново, Смядово и Шумен. През 2016 г. в страната ще работят общо 195 здравни медиатори в 113 общини.

В рамките на обучителната програма здравните медиатори ще имат възможността да се запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация относно основни заболявания /превенция, профилактика и  лечение/.  Предвидени са и модули, които да провокират и развият в участниците умения за лидерство и работа в екип, като и разработване на проекти.

След преминаване на обучението, здравните медиатори ще работят по различни здравни програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на  детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на Регионалните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -