четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Москово иска хапчета за високо кръвно да са безплатни

Министър Москово иска хапчета за високо кръвно да са безплатни

Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно, съобщават от Министерството на здравеопазването. Министър Москов внесе предложение НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония. С тази диагноза в България са над 200 хил. пациенти.

В момента те доплащат за назначеното му лекарство от 50 до 75 процента. Министър Москов мотивира предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, с целите на Националната здравна стратегия 2020. Една от основните цели е подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания.

Социално значимите заболявания често водят до инвалидизиране, което пречи на пациентите да се справят с всекидневните си дейности. Много хора се отказват от лечение или намаляват предписаните им медикаменти, защото не могат да си позволят да плащат за тях. Вероятно затова България е една от страните в ЕС с висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония (високо кръвно) е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -