Лекарите недоволни от ниски заплати и липсата на реформи

PRINT
безплатни прегледи

90% от лекарите у нас са недоволни от здравеопазването, става ясно от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com. То е направено между 255 лекари от 55 населени места у нас, които работят в частни и държавни болници. „Бих останал в уредена България, с правила на работа и адекватна политика на здравното министерство“, посочва гинеколог от София с 15 г. стаж.

Основните причини за недоволството на лекарите са ниските заплати и начина на финансиране от страна на касата, многото и сложни административни процедури, неясните и частични реформи, липсата на визия за развитие на здравната система. Напрежението се нагнетява и от отношението на обществото и медиите към лекарите, споделят анкетираните. Корупцията в здравеопазването също е повод за недоволство.

Недоволството от системата се прехвърля върху професията. 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха си сменили работното място. От тази група 78,6% обмислят да заминат в чужбина. 44% от всички участници в проучването не биха препоръчали професията си на по-младите колеги. 29% изобщо не биха препоръчали професията лекар.

Това е второто вече осъществено проучване от серията, които ще бъде направена в Югоизточна Европа. Първото вече е осъществено в Македония.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарите недоволни от ниски заплати и липсата на реформи беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *