неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарите недоволни от ниски заплати и липсата на реформи

Лекарите недоволни от ниски заплати и липсата на реформи

90% от лекарите у нас са недоволни от здравеопазването, става ясно от проучване на международния интернет проект healthgrouper.com. То е направено между 255 лекари от 55 населени места у нас, които работят в частни и държавни болници. „Бих останал в уредена България, с правила на работа и адекватна политика на здравното министерство“, посочва гинеколог от София с 15 г. стаж.

Основните причини за недоволството на лекарите са ниските заплати и начина на финансиране от страна на касата, многото и сложни административни процедури, неясните и частични реформи, липсата на визия за развитие на здравната система. Напрежението се нагнетява и от отношението на обществото и медиите към лекарите, споделят анкетираните. Корупцията в здравеопазването също е повод за недоволство.

Недоволството от системата се прехвърля върху професията. 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха си сменили работното място. От тази група 78,6% обмислят да заминат в чужбина. 44% от всички участници в проучването не биха препоръчали професията си на по-младите колеги. 29% изобщо не биха препоръчали професията лекар.

Това е второто вече осъществено проучване от серията, които ще бъде направена в Югоизточна Европа. Първото вече е осъществено в Македония.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -