четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаД-р Константинов подаде оставка, нямал подкрепа от ГЕРБ

Д-р Константинов подаде оставка, нямал подкрепа от ГЕРБ

Оставката на здравния министър Стефан Константинов е заради липса на подкрепа от страна на управляващата партия. Това става ясно от писмо с мотивите, което пресцентърът на здравното министерство разпрати до медиите. По-нататък в него се казва, че друга причина за оттеглянето на министъра е възпрепятстване осъществяването на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването. Тези промени са били предложени в редица документи, включително и законодателни изменения, които още не са приети от Народното събрание.

Други идеи на д-р Константинов пък срещнали открито неодобрение още на ниво концепция. „Уважаеми г-н Министър-председател, подаваната оставка не е бягство от отговорност, единствената цел в работата ми като министър на здравеопазването беше да работя в името на държавата и интереса на нейните граждани. Но това е невъзможно да се състои без ясна политическа подкрепа“, пише още д-р Константинов. Подавайки оставка, той се надява, че дава възможност да бъде избрана консенсусна фигура, която да доведе дългоочакваните промени в сектора до успешен край.

Д-р Константинов е третият здравен министър за този мандат на ГЕРБ. Той се задържа най-дълго на поста – около година и половина. Преди него се смениха д-р Божидар Нанев, който също дойде от лекарския съюз, и проф. Анна-Мария Борисова, която удържа поста 6 месеца.

Причините за оставката на здравния министър са много. Той остави щекотливата тема за закриване на неефективни болници, която клатеше стола на неговите предшественици. Заяви, че иска да внесе успокоение в здравната система, която през лятото на 2010 г. страдаше от нередовно финансиране. Единствената по-съществена предложена промяна бе реформа в спешната помощ. Едната идея бе обособяване на малки центрове в населените места, за което бяха необходими допълнителни 75 млн. лв. – за оборудване и заплати. Другата предвиждаше рационализиране на разходите, като спешната помощ мине към болничните структури. Тя срещна съпротивата на работещите в „Бърза помощ“. И двете идеи не бяха реализирани.

За възможна оставка на здравния министър се заговори още в началото на скандала с лекарствата, когато д-р Константинов заяви, чее бил подведен от зам.-министъра си по лекарствата Гергана Павлова. Тя не съобщила за нараснали разходи по думите му. Упреци имаше и към касата, че не е предприела всичко възможно и да преговаря за отстъпки. Преди дни от парламентарната група на ГЕРБ признаха, че няма разбирателство със здравния министър. Премиерът Бойко Борисов обяви, че новият здравен министър ще е Десислава Атанасова, досегашен председател на здравната комисия в парламента.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -