Касата плаща вече за домашно лечение на 9 нови болести

PRINT

Нови девет групи болести са вече включени в Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично. Промените са публикувани в днешния брой на „Държавен вестник“.

Включените в Наредбата нови заболявания са от групата на анемиите, за които се налагат чести преливания на кръв и съответно хелираща терапия, Болестта на Помпе, заболявания на нервната система, сред които Сирингомиелия и сирингобулбия и Синдрома на Арнолд-Киаре, а също така и Булозна епидермолиза, Фамилна амилоидна полиневропатия, Псориазис, заболявания от групата на улцерозния колит, Синдром на Eisenmenger и идиопатичен хипопаратиреоидизъм.

Решението за това кои заболявания да бъдат включени за домашно лечение и да се плащат от НЗОК, е взето след редица срещи на експерти на МЗ и Касата с националните консултанти по различни специалности и след получаването на техните становища в писмена форма.

За лечението на болестите, включени в Наредба №38, за тази година в бюджета на НЗОК са предвидени 40 млн. лв. Изчисленията сочат, че за новите заболявания ще са необходими около 5 млн. лв.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Касата плаща вече за домашно лечение на 9 нови болести беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *