сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНово белодробно отделение в болница "Св. Георги" в Пловдив

Ново белодробно отделение в болница „Св. Георги“ в Пловдив

Новото отделение за лечение на туберколоза в Университетска боница „Св. Георги“ в Пловдив се очаква да започне работа до края на май. Това заяви директорът проф. д-р Карен Джамбазов, след като Белодробна бе закрита с решение на Общинския съвет. Звеното, което се разкрива към клиниката по пулмология, ще предлага по-добри условия от сега съществуващите, ще има 39 болнични легла с възможност при нужда те да се увеличат до 50, обясни ммедицинският шеф.

То бе построено в съседство с базата на инфекциозна клиника, но е отделено от нея и няма риск потоците от пациенти да се смесят, увери проф. Джамбазов.

Решението за ликвидация на Белодробна болница бе взето на скандална сесия, която започна с протести на персонала пред сградата на местния апралемнт. В тях се включи рапърът Мишо Шамара, пристигнал да защити съществуването на лечебното заведение. Той се появи заедно с 10 свои авери и се обяви в подкрепа на медиците. „Тук съм за да протестирам срещу тези олигарски и башибозуци. Трябва да не си човек, за да закриеш болница като Белодробна и да лишиш лекарите и сестрите от работа, а пациентите от лечение“, заяви Шамара.

Протестите ескалираха при появата на кмета на Пловдив Иван Тотев, докато обясняваше пред медиите, че закриването на лечебното заведение няма да остави персонала на улицата, защото общината ще направи всичко възможно да им помогне да намерят работа. А лечението на болните многократно щяло да се подобри. Освен това всеки месец болницата генерирала дългове от 60 000 лв. и така общото задължение вече надминавало 4,5 млн. лв. То тегнело на гърба на гражданите, а общината заделила от бюджета си за тази година 1,5 млн. лв., за да го погаси. Синдикалистите в болницата прекъснаха Тотев с викове: „Оставка!“, „Вън“ и „Излъгахте преди изборите, продължавате и сега!“

„Отделението за лечение на белодробно болни вече ще функционира в Университетска болница „Св. Георги“. То е най-модерното в страната, разполага с 15 климатизари стаи с двойни легла, всяка има бани и тоалетни. То е от третата най-висока степен на компетентност“, обясни зам.-кметът Розалин Петков пред общинските съветници. Той припомни, че Министерството на здравеопазването е превело 1,15 милиона лева за строежа и оборудването. Собствени средства в строежа е вложила и Университетска. Поехме ангажимент да запазим медицинските услуги за гражданите, които предлага Белодробна болница, и го изпълнихме, заяви кметът Тотев. И призна, че част от персонала ще остане без работа. Предстои да бъде сключен договор за ползването на лабораторията на Белодробна болница.

Проф. Джамбазов увери, че половината от екипаа на закритата Белодробна болница в Пловдив ще бъде назначен в отделението в Университетска. На други е предложена работа в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, където отделението по пулмология увеличава броя на клиничните си пътеки.

Идеята да се създаде специализирано здравно заведение за борба с туберкулозата е на пловдивския търговец и благодетел Димитър Кудоглу, дарил 39 млн. лв. През 1925 г. той откупува хотел „Цар Сиемон“ в центъра на Пловдив, който реконструира. Така от следващата година в сградата е разкрит прочутият „Дом на здравето“, разрушен през 70-те години на ХХ век, за да бъде построена помпозната Централна поща. Единственото нещо, което напомня за приноса на родолюбеца е паметникът в двора на сегашната Белодробна болница, който проф. Джамбазов обещава да монтира и пред новото отделение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -