петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБъркотия с лекарства за хепатит С и множествена склероза, пациентите ощетени

Бъркотия с лекарства за хепатит С и множествена склероза, пациентите ощетени

Нови модерни лекарства за хепатит С и множествена склероза са останали извън позитивния списък, въпреки че са били одобрени за приложение от здравното министерство, сигнализираха пациентски организации. Според тях комисията по цени и реимбурсация е използвала административни похвати, за да забави включването на медикаментите, които болните чакат от 2-3 години.

Получих диагнозата множествена склероза още преди 12 г., разказва Магдалена Ханади, на 34 г. Развила заболяването по време на бременност. Лекувала се с бетаферони, но те не повлияли. Дори получих повече плаки в мозъка от тях, разказва жената. Получавала кризи през няколко месеца. По време на най-тежката била прикована на инвалиден стол. Виждах нещата четворни, ръката ми беше изтръпнала, не можех да ходя. Тогава лекуващият лекар предложил да я включи в програма с ново лекарство, което се взема като таблетка през устата. То подействало.

От 5 месеца съм на него и се чувствам много добре, мога да работя и да гледам двете си деца, казва Магдалена. Затова чакала с нетърпение то да бъде включено в позитивната листа и да започне да го получава чрез здравната каса. С изненада разбрала наскоро от пациентската организация, че лекарството няма да се реимбурсира от януари. Причината била недоразумение за срокове при подаване на документите между фирмата и комисията по реимбурсация.

Включването на нови оригинални медикаменти в листата става само два пъти годишно – от 1 януари и от 1 юли. Изпускането на този срок означава, че пациентите ще чакат още половин година. Часове след като от пациентската организация обявиха, че протестират, а медиите изпратиха запитване по случая, от НЗОК обявиха, че ще направят компромис и медикаментът за домашно лечение ще бъде включен от 1 февруари.

Лекарствата за хепатит С обаче остават за второто полугодие. Подадени са всички необходими документи, но комисията в последния момент поиска фармакоикономически анализ от български специалист, обясниха от едната фирма. До момента нямало такава практика. Освен това в България не е много ясно остойностяването на медицинските услуги, така че подобен анализ е труден. Все пак той е възложен и се очаква от 1 юли да бъде реимбурсирано. Смятам, че комисията прилага административни похвати, за да отложи с половин година изписването на новите медикаменти, каза Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. по думите му се подценявал фактът, че много от болните дотогава ще се влошат и може да се стигне и до чернодробна трансплантация.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -