Бъркотия с лекарства за хепатит С и множествена склероза, пациентите ощетени

PRINT
аптека лекарства с рецепта

Нови модерни лекарства за хепатит С и множествена склероза са останали извън позитивния списък, въпреки че са били одобрени за приложение от здравното министерство, сигнализираха пациентски организации. Според тях комисията по цени и реимбурсация е използвала административни похвати, за да забави включването на медикаментите, които болните чакат от 2-3 години.

Получих диагнозата множествена склероза още преди 12 г., разказва Магдалена Ханади, на 34 г. Развила заболяването по време на бременност. Лекувала се с бетаферони, но те не повлияли. Дори получих повече плаки в мозъка от тях, разказва жената. Получавала кризи през няколко месеца. По време на най-тежката била прикована на инвалиден стол. Виждах нещата четворни, ръката ми беше изтръпнала, не можех да ходя. Тогава лекуващият лекар предложил да я включи в програма с ново лекарство, което се взема като таблетка през устата. То подействало.

От 5 месеца съм на него и се чувствам много добре, мога да работя и да гледам двете си деца, казва Магдалена. Затова чакала с нетърпение то да бъде включено в позитивната листа и да започне да го получава чрез здравната каса. С изненада разбрала наскоро от пациентската организация, че лекарството няма да се реимбурсира от януари. Причината била недоразумение за срокове при подаване на документите между фирмата и комисията по реимбурсация.

Включването на нови оригинални медикаменти в листата става само два пъти годишно – от 1 януари и от 1 юли. Изпускането на този срок означава, че пациентите ще чакат още половин година. Часове след като от пациентската организация обявиха, че протестират, а медиите изпратиха запитване по случая, от НЗОК обявиха, че ще направят компромис и медикаментът за домашно лечение ще бъде включен от 1 февруари.

Лекарствата за хепатит С обаче остават за второто полугодие. Подадени са всички необходими документи, но комисията в последния момент поиска фармакоикономически анализ от български специалист, обясниха от едната фирма. До момента нямало такава практика. Освен това в България не е много ясно остойностяването на медицинските услуги, така че подобен анализ е труден. Все пак той е възложен и се очаква от 1 юли да бъде реимбурсирано. Смятам, че комисията прилага административни похвати, за да отложи с половин година изписването на новите медикаменти, каза Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. по думите му се подценявал фактът, че много от болните дотогава ще се влошат и може да се стигне и до чернодробна трансплантация.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бъркотия с лекарства за хепатит С и множествена склероза, пациентите ощетени беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *